U znak solidarnosti stat će tramvaji, autobusi, vlakovi … nastava će biti skraćena

Vlakovi, tramvaji i autobusi u svim većim gradovima stat će na pet minuta, a vozači će trubiti stvarajući buku. Nastava u školama trajat će do 12 sati, u bolnicama pacijenti neće biti ugroženi, jer će se s poslodavcima dogovoriti tko može štrajkati. Liječnici i medicinske sestre održat će samo polusatni skup solidarnosti.

Sindikati pozivaju i građane da se ne boje te da u podne prestanu s radom. Smatraju da dvosatni štrajk neće uzrokovati veliku gospodarsku štetu. Poručuju da je o tome trebala razmišljati Vlada kada je u saborsku proceduru slala prijedlog novog Zakona o radu. A hoće li se o spornom zakonu sutra raspravljati u Saboru doznat ćemo tijekom dana. Bude li se raspravljalo, sindikati će prosvjedovati na Markovu trgu.

Štrajk protiv novog ZOR-a formalno će se održati kao štrajk solidarnosti zbog neisplate 25 plaća radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku, koji je u većinskom vlasništvu države, te neisplate šest plaća u Areni Pula, koja je u privatnom vlasništvu. Krešimir Sever iz Nezavisnog sindikata je ustvrdio da stanje u Lipiku i Areni predstavlja tek presjek stanja u društvu, jer ni država nije bolji gospodar od privatnika.

Gostujući u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog Sever je rekao kako očekuju da se nacija probudi. Naši građani pokazuju srčanost i zajedništvo u mnogim humanitarnim akcijama, dok nam istovremeno kod ovakve vrste djelovanja nedostaje društvene solidarnosti. Razlog tome je, kaže Sever, jer su političke elite ubile ljude u pojam. Istaknuo je kako ovim prosvjedom počinju promicati javnu potporu jedni drugima. Dodao je kako vlast mora znati da će ovakvih akcija biti.

Vilim Ribić je rekao kako je ovo prvi put da svi sindikati zajedno pozivaju naciju na djelovanje. Komentirajući izjavu ministra Jovanovića – oni neka štrajkaju mi ćemo raditi, Sever je rekao kako bi bilo bolje da ova vlast ništa ne radi, jer sve što radi krivo radi.

Izvor: HRT

Foto: Ilustracija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.