Ucjena o objavi eksplicitnih sadržaja: Ne otvarajte sumnjive poruke u mailovima

Pixabay

Ministarstvo unutarnjih poslova upozorava građane na pojavu nove vrste prijevare na internetu odnosno ucjenjivačkim scam porukama kojima napadač pokušava iznuditi novac od žrtve. Metodu kojom napadač pokušava izvući novac od žrtve temelji na objavljivanju navodnih osjetljivih podatka žrtve koja je primila ucjenjivačku poruku ako žrtva ne izvrši uplatu u Bitcoin vrijednosti.

‘U posljednjih nekoliko dana uočena je pojava većeg broja prijava građana koji putem e-pošte primaju poruke u kojima pošiljatelj tvrdi da im je račun e-pošte kao i računalo kompromitirano te da je počinitelj na taj način pribavio pristupnu korisničku lozinku koju navodi u poruci. Lozinka može biti točna, ali i ne mora, ili se radi o staroj lozinki koju korisnik više ne koristi.

Nadalje počinitelj u svojoj poruci navodi kako je na žrtvino računalo instalirao maliciozni program koji mu je omogućio pristup kameri i korisničkim podacima te je na taj način došao u posjed eksplicitnog sadržaja žrtve dok je ista navodno pregledavala web stranice pornografskog sadržaja. Na osnovu navodnog eksplicitnog sadržaja počinitelj vrši ucjenu prema žrtvi uz prijetnju da će ukoliko žrtva ne uplati određeni iznos na počiniteljev bitcoin račun sav kompromitirajući sadržaj poslati žrtvinim Facebook odnosno Messenger prijateljima, osobama iz imenika e-pošte i drugima’, piše u priopćenju MUP-a.

Stoga se svim korisnicima e-pošte preporuča ne otvarati sumnjive privitke u porukama od pošiljatelja koji nisu poznati jer takvi privitci mogu sadržavati maliciozne programe, biti oprezan prilikom slanja povjerljivih poruka koje sadrže slikovni ili video sadržaj, provjeravati isključenost web kamere ukoliko ju nije potrebno koristiti prilikom pregledavanja internetskog sadržaja, ažurirati svoje pristupne lozinke, izbjegavati davanje lozinki i računa e-pošte drugim osobama ili servisima te instalirati i redovito ažurirati antivirusne programe kao i operativne sustave.

O navedenim vrstama prijevara oglasio se i nacionalni CERT – nacionalno tijelo za prevenciju i zaštitu od računalnih ugroza sigurnosti javnih informacijskih sustava u Republici Hrvatskoj, čiju objavu možete pročitati OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.