Uhljebi našli novi način kako besmislenim zakonom iznajmljivačima zakomplicirati

Od kolovoza je na snazi novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti, a zakonodavci su opet pronašli način da besmislenim uredbama dodatno zakompliciraju život malim iznajmljivačima.

Spomenuti članak 30 ovog zakona tako se bavi iznajmljivačima i ugostiteljskim uslugama u domaćinstvu, a, kako kaže zakon, “ugostiteljske usluge u domaćinstvu može pružati fizička osoba – građanin” kojeg zakon u daljnjem tekstu zove iznajmljivač.

Tako se ugostiteljskim uslugama u domaćinstvu smatraju sljedeće usluge:

1. Usluga smještaja u sobi, apartmanu i kući za odmor, kojih je iznajmljivač vlasnik, do najviše deset soba, odnosno 20 kreveta, u koji broj se ne ubrajaju pomoćni kreveti

2. Usluga smještaja u kampu i/ili kamp-odmorištu, organiziranim na zemljištu kojeg je iznajmljivač vlasnik, s ukupno najviše deset smještajnih jedinica, odnosno za 30 gostiju istodobno, u koje se ne ubrajaju djeca u dobi do 12 godina

3. Usluga doručka, polupansiona ili punog pansiona gostima kojima iznajmljivač pruža usluge smještaja u sobi, apartmanu i kući za odmor.

Oznaka o zabrani točenja alkohola maloljetnicima bez obzira nudite li alkohol

Naravno, iznajmljivač ima i neke obaveze. Neke su, jasno, sasvim logične i normalne, ali neke su, kako to često u hrvatskim uredbama i zakonima biva, potpuno besmislene.

Tako zakon kaže kako je zabranjeno “usluživanje, odnosno dopuštanje konzumiranja alkoholnih pića, drugih pića i/ili napitaka koji sadržavaju alkohol u objektu osobama mlađim od 18 godina”. Doduše, zakon ne kaže na koji točno način možete ne dopustiti nekome mlađem od osamnaest godina da alkohol ne konzumira, ali to nije najbizarnija stvar u ovom zakonu.

Naime autori zakona su otišli korak dalje pa tako iznajmljivač, bez obzira ako nikakva alkoholna pića ne nudi gostima, ima “obvezu na vidljivom mjestu u objektu istaknuti oznaku o zabrani njihovog usluživanja, odnosno konzumiranja osobama mlađim od 18 godina”.

Naravno, ukoliko zaboravite vidno istaknuti naljepnicu o zabrani konzumacije alkohola osobama mlađim od 18 godina, bez obzira što većina iznajmljivača nikakav alkohol gostima ni na koji način niti ne uslužuje, bit ćete kažnjeni novčanom kaznom između dvije i pet tisuća kuna.

Izvor: Index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.