ULTIMATUM: Most traži da Karamarko – odstupi!

Ukoliko Tomislav Karamarko do petka navečer ne odstupi s mjesta prvog potpredsjednika Vlade Mostovi ministri i saborski zastupnici okrenut će svoje palčeve prema dolje i pomoći SDP-u u namjeri da se prvome čovjeku HDZ-a izglasa nepovjerenje, piše Slobodna Dalmacija. 

Svojevrsni je to ultimatum, kako je iz samog vrha “Mosta” potvrđeno “Slobodnoj Dalmaciji”, koji je Božo Petrov uputio svojim partnerima na vlasti, pri čemu čelnik ujedinjenih hrvatskih nezavisnjaka nimalo slučajno nije odabrao konac petka kao rok za izjašnjavanje, jer upravo je 27. svibnja, zadnji dan do kojega se i Oreškovićeva Vlada mora izjasniti o SDP-ovu prijedlogu.

Podsjetimo, SDP-ovci su 18. svibnja u Saboru predali Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku zbog njegove uloge u takozvanoj aferi “konzultantica”, pri čemu se i Vlada u roku od osam dana mora očitovati o tom prijedlogu.

S obzirom da je u četvrtak Tijelovo, blagdanski neradni dan, rok je pomaknut do isteka petka, 27. svibnja.

Pri tome je svakako indikativno da je Vlada na svojoj sjednici u srijedu imala priliku na dnevni red staviti točku o izjašnjavanju o SDP-ovom prijedlogu, no Orešković, u dogovoru s Petrovom, to nije učinio, pa bi očitovanje, sasvim netipično za tako važnu stvar, trebalo uslijediti tijekom telefonske sjednice tijekom petka.

Mostovi ministri, njih šestero, već su, kako saznajemo, donijeli odluku da podrže SDP-ov prijedlog i izglasaju nepovjerenje svom kolegi Karamarku, a velika većina Mostovih parlamentaraca, zapravo svi izuzev Jure Martinovića koji se otvoreno suprotstavio Milanovićevom planu, protiv prvoga potpredsjednika Vlade dignut će ruku i na eventualnom glasovanju u Saboru.

Kažemo eventualnom jer je Karamarku omogućeno da već do ove subote, kada je na rasporedu izborni Sabor HDZ-a, gospodski odstupi te na taj način, smatraju u Mostu, pokaže kako su mu uistinu nacionalni interesi ispred osobnih.

Karamarko i HDZ su, čini se, dovedeni pred zid. Ukoliko se ogluše nazahtjev iz Mosta Vlada će praktično još isti dan pasti, a na nove izbore, koji bi se održali već na jesen, bit će primorani ići s predsjednikom opterećenim teško operivom aferom. Put je to u siguran poraz.

Ukoliko, pak, HDZ-ovci sada stanu iza svoga šefa – kako biti protiv njega kad su mu nekidan dali plebiscitarnu podršku?! – pa ga tijekom ljeta, pritisnuti lošim rejtingom, budu mijenjali nekim novim licem, naprosto će im ostati premalo vremena za išta više osim časnoga poraza.

Opcija Karamarkove brze abdikacije nameće se stoga kao sasvim logična, možda i jedina razumna, jer, ma koliko god prvi potpredsjednik za nju ne želio čuti, nudi mogućnost opstanka Vlade i smirivanja ne samo uzavrelih političkih strasti, nego i unutarstranačkog rata koji može dovesti do ozbiljnog puknuća najmnogoljudnije hrvatske stranke.

A taj scenarij po volji nije ni predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koja se tek naizgled drži po strani, a zapravo Karamarka ostavlja nečuvanih leđa.

“Pravosudno gledano, Karamarkov slučaj mnogo je lakši od Sanaderova, no s političke strane on je u puno težoj situaciji jer narod ponavljačima ne oprašta tako lako”, kaže nam jedan visokopozicionirani HDZ-ovac, dodajući kako njihovim ministrima opcija pada Vlade nije baš visoko na listi prioriteta.

Nesumnjivo je da i unutar samoga HDZ-a traju prijelomni sati. Karamarkov nedolazak na današnju sjednicu Vlade pri tome je itekako znakovit, a objašnjenje kako je izostao zbog obiteljskih obveza – bio mu je, naime, rođendan – bilo je prilično naivno.

“Lomi mu se karijera, a on slavi rođendan, ma, dajte, molim vas”, odmahuje rukom naš sugovornik.

Mostovci, s druge strane, mirno čekaju rasplet situacije. Njima novi izbori nisu mrski. Dapače, ankete pokazuju da je višemjesečni pad popularnosti kod birača zaustavljen, da je ono najgore po njih prošlo, pa su procijenili da je došao pravi trenutak za novi udar prema HDZ-u.

A žešćeg od ovog kojega je Božo Petrov servirao Tomislavu Karamarku teško može biti.

IZVOR: Slobodna Dalmacija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.