UMIRU DOMAĆE MASLINE: Uočen štetnik koji je prošle godine uništio sezonu

Maslinin svrdlaš zasad se pojavljuje u sporadičnom i niskom intenzitetu. Poljoprivredna savjetodavna služba PGŽ-a upozorava maslinare da obrate pažnju na maslinike i poduzmu potrebne mjere.

Stručnjaci Poljoprivredne savjetodavne službe jučer su maslinarima s područje cijele Primorsko-goranske županije uputili službeni proglas kojim ukazuju na prve zamijećene pojave maslininog svrdlaša (Caenorhinus cribripennis/Rhynchites cribripennis/), štetnika koji je prošle godine gotovo u potpunosti uništio berbu te mediteranske poljoprivredne kulture. Kako ističu poljoprivredni znalci, pojava svrdlaša za sad je u nižem i sporadičnom intenzitetu, prenosi Novi list.

– Upućujemo maslinare da od kraja cvatnje pa do okoštavanja ploda redovito, minimalno jednom tjedno pregledavaju svoje nasade i prate pojavu ovog štetnika, kaže dipl.ing.agr. Karmen Karlić naglašavajući da intenzitet pojave svrdlaša može biti različit, ovisno o lokalitetu kao i redovitosti provođenja mjera zaštite, posebice u prethodnim vegetacijskim sezonama.

Štetnik se uočava vrlo pažljivim vizualnim pregledima ili pak otresanjem grana na bijelu podlogu.

IZVOR: Novi list/Dans.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.