Umro je legendarni Vladimir Prpić: Velebit je znao u dušuFoto: Ilustracija/HGSS

Nakon višednevnog nestanka u petak je pronađeno tijelo Vladimira Prpića Prpe (74). Od legende Velebita oprostili su se i članovi Planinarskog društva Dinaridi, koji su izrazili sućut obitelji i prijateljima legendarnog Prpe.

Sućut su izrazili i članovi Hrvatske gorske službe spašavanja. Kako se doznaje, tijelo je pronađeno oko kilometar i pol od planinarskog doma, javlja 24sata. Očevid je u tijeku.

Toliko je dugo živio na Velebitu da je poznavao svaki kutak planine. Za Express je prošle godine pričao dok je testirao biljku kojom je htio riješiti artritis.  Velebitski botaničar, arheolog, geolog, zmijar, pisac i mistik po zanimanju je bio automehaničar koji je na Baškim Oštarijama čuvao ovce do 15. godine, a se onda preselio u Zagreb. Vratio se tijekom Domovinskog rata jer je upravo tamo bio raspoređen, a nakon rata obnovio je i uredio planinarski dom koji je u ratno vrijeme stradao u požaru.

Sve je posljednjih godina ostavio sinu jer mu je taj planinarski dom bio ‘previše civilizacije’, a on se preselio 200 metara više u brdo, gdje se smjestio u polušpilji s toplom vodom i strujom. Uživao je u gorštačkom načinu života. Pričao je kako je htio ‘preskočiti’ 70.rođendan, jer ‘kad netko umre sa 69, još računaju da je mlad čovjek.’

Zbog Vlade je i Švicarka Dainela Fasler preselila na Velebit te ostavila sve iza sebe. Dvije srodne duše nisu odmah “kliknule” kad su se srele prvi put, prije osam godina. Planinarku Danielu Fasler (64) fascinirale su drvene kućice umjetnički nastrojenog domara Vlade Prpića Prpe (70), ali su je poznanici upozorili da ga se kloni jer je on ‘luđak koji se bavi poskocima’. Ona je njemu bila tek još jedna turistica kojoj će se posvetiti, kao i svima, ali preko volje. Trebale su im godine da shvate da su stvoreni jedno za drugo i da žele istu stvar – pobjeći od civilizacije i živjeti na Velebitu kao pustinjaci.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.