UPOZORENJE: Stižu tri mjeseca paklene vrućine – srpanj, kolovoz i rujan bit će iznadprosječno topli

Ilustracija/Arhiva

Ljeto u koje smo zagazili prohladno, od danas će biti iznadprosječno toplo! Naime, služba za vremenske analize i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda objavila je tromjesečnu prognozu vremena za Hrvatsku za razdoblje srpanj-rujan 2015.

Sljedeća će tri mjeseca – srpanj, kolovoz i rujan – u Hrvatskoj biti toplija od prosjeka uz manjak oborine u odnosu na uobičajene količine u 30-godišnjem klimatološkom razdoblju 1981.-2010. ili najviše uz uobičajenu količinu oborine, stoji na stranicama DHMZ-a.

Što se temperature zraka tiče, iznad prosjeka u svim se krajevima naše zemlje predviđa osobito u srpnju te u kolovozu. I rujan će biti malo topliji nego što je uobičajeno, ali je vjerojatnost za pozitivno odstupanje temperature u odnosu na prosjek za rujan malo manja nego za srpanj i kolovoz.

Ukupna količina oborine u većini područja vjerojatno će biti malo manja od klimatološkh srednjih vrijednosti ili najviše oko njih. Pritom je manjak kiše u odnosu na prosjek moguć ponajprije u srpnju i kolovozu u kontinentalnim područjima Hrvatske.

U kolovozu pak ponegdje u krajevima uz Jadran i na Jadranu, posebno sjevernom, može pasti prosječna mjesečna količina oborine ili čak malo veća.

Iako se tijekom sljedeća tri mjeseca predviđa toplije od prosjeka, to ne znači kako ne može biti kraćih hladnijih razdoblja. Također, bez obzira na prognoziranu količinu kiše uglavnom manju od prosjeka ili oko njega, tijekom srpnja, kolovoza i rujna moguća su kraća razdoblja s lokalno većom količinom kiše i izraženijim pljuskovima kao posljedica jake konvektivne aktivnosti odnosno izraženijih grmljavinskih nevremena koja su uobičajena u toplom dijelu godine.

Prognoza je napravljena na izračunima računalnog modela Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze iz Readinga u Velikoj Britaniji te ostalih velikih prognostičkih centara (MetOffice, IRI…), sukladno ocjenama koje je izdao Regionalni klimatski centar WMO-a za regiju VI.

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Republike Hrvatske objavljeno je upozorenje koje se odnosi na razdoblje od 02. do 05. srpnja 2015. godine.

 

Izvor:ŠibenikMeteo

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.