Upozorenje vozačima: Noćas u Gorskom kotaru pao snijeg

LADNA ciklonalna fronta stigla je do Hrvatske. Kako javlja Crometeo, izražen pad temperature zraka prvo je u nedjelju predvečer zahvatio Zagorje i Međimurje. Temperatura se spustila na samo 8 do 10°C, dok je u obližnjem Zagrebu još bilo 20°C, a u dijelovima Slavonije do 25°C. Širenjem fronte tijekom večeri zahladilo je i cijeloj unutrašnjosti, Gorskom kotaru, te dijelu Like i sjevernog Jadrana.

Kasno navečer izoterma od 0 Celzijevih stupnjeva u Gorskom kotaru se spustila blizu 1.000 metara nadmorske visine, pa je kiša prešla u snijeg u višim predjelima. Snijeg sredinom noći ponegdje pada sve do autoceste, osobito na područje Ravne Gore. Snježna granica ponegdje se spustila na samo 700 metara nadmorske visine, što je prilični nisko za ovaj dio godine!

Gotovo je nevjerojatna situacija da je u Gorskom kotaru 0°C, a u isto vrijeme u ne tako dalekom Cresu 20°C! Na velikom dijelu obale temperature su 20°C ili više u noćnim satima.

Spomenimo da je Slavonija u nedjelju bila najtopliji dio zemlje jer su temperature zraka ponegdje rasle do vrlo toplih 28°C. 27°C je izmjereno u Gradištu i Osijeku, 26°C u Daruvaru i Sisku, a 25°C Šibeniku, Pločama i Zagrebu.

Grmljavine je do ponoći najviše bilo na zapadu zemlje, a u prvim se satima ponedjeljka nastavila kretati prema Lici i Dalmatinskoj zagori.

Ponegdje su unutrašnjosti zemlje tijekom nedjelje pale značajne količine oborina. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, do ponoći čak 31 litra oborine po kvadratnom metru pala je u Kašini. Slijede Mrzljaki 27, Kukuljanovo 23, Zagreb Mlinovi 22, Karlovac 20, Rijeka Vežica i Radatovići 19 itd.

Osim kiše, ponegdje je bilo i tuče, no jača tuča do ponoći nije dojavljena.

Prilikom prolaska fronte bilo je olujnih udara sjevernog vjetra.

Snijeg u Gorskom kotaru

HAK je u noći na ponedjeljak izvijestio o problemima u prometu zbog nevremena. Zbog zimskih uvjeta u Gorskom kotaru na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Delnice promet je bio zabranjen kamionima s prikolicama i tegljačima s poluprikolicama.

Jutros HAK javlja kako je zbog jakog vjetra je na Jadranskoj magistrali između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, a između Novog Vinodolskog i Senja dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom. Na autocesti A1 između mosta Maslenice i južnog ulaza u tunel Sveti Rok vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Oprezno treba voziti po mjestimice mokrim i skliskim kolnicima u većem dijelu zemlje.

IZVOR: index.hr

FOTO: HAK

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.