URNEBESNA PRIČA S MLJETA: Ljubimci 87-godišnjeg susjeda prave mu kaos na parkingu

U SOBRI na otoku Mljetu, vlasnik rent a cara već godinama ima problema sa susjedovim životinjama, mačkama, psima, ovcama, a sada i kozama.

“Riječ je o životinjama starijeg susjeda, koji ima 87 godina, ali je još uvijek vrlo vitalan, u tolikoj mjeri da vozi i skuter. Da li zbog hlađenja na skuteru ili nekog drugog razloga, on skoro svaku zimu zalegne u gripu i tada počinju moji problemi”, priča Josip Hajdić, vlasnik otočkog rent a cara čiji je parking udaljen stotinjak metara.

koza2“Starac tada pusti životinje da se same snalaze, kako znaju i umiju. Inače, dok je zdrav sve te životinje idu s njime u pašu i šetnju zajedno, tako da je tu harmoniju zanimljivo vidjeti”, kaže Josip, te nastavlja: “Prošli tjedan, dok je starac ležao, jarac i koza su se doselili na moj parking, na kojem je malo vegetacije, koju su svu obrstili, a onda je jarac našao novi ‘hobi’ i počeo je udarati glavom u vrata VW Tourana, tako da je demolirao dvoja vrata i blatobran. Vidjevši što je uradio otišao sam do susjeda. Inače smo u dobrim odnosima, često mu pomognem popraviti skuter. Kad sam mu rekao što se dogodilo, nije me doživljavao i negirao je štetu. Poslao sam slike štete limaru, koji je procijenio da jedna vrata treba mijenjati, a ostalo ‘peglati’, što bi koštalo preko 10 tisuća kuna”.

Dubrovnik.net piše kako je Hajdić nazvao policiju koja je rekla da mogu doći tek sutra. Zatražio je pomoć i u općini, ali saznao je da može podnijeti samo tužbu prema vlasniku. No, štetu vjerojatno nikad neće naplatiti kao što nisu ni oni dug za komunalnu naknadu, za koju su poslali ovrhu.

“Starac živi sam, ima zaštićeni dio mirovine od cca 1300 kn, te zna da mu to nitko ne može ovršiti. Dok sam sve to ispitivao, jarac je i dalje udarao po vozilima. Pokušavao sam ga otjerati, ali se uznemirio te skočio na haubu Golfa i napravio novu štetu od 1000 kn. Opet sam zvao policiju, rekli su mi da ga probam svezati jer ne smijem ništa drugo”, govori Hajdić.

koza3Uglavnom, kad je sutra stigla policija, starac je doveo kozu i jarca (na sučeljavanje) pokraj auta gdje je sad koza počela udarati u vozilo, pred policijom. Vidjevši to i uvjerivši se u Hajdićeve riječi, starac je rekao “platit ću štetu” te otišao kući, a životinje je ostavio da i dalje udaraju.

“Da stari udara, odmah bi ga priveli, ali kozi ne možemo ništa”, kazao je policajac.

“Poslao sam auto u Dubrovnik, na procjenu štete, kod poslovnog partnera, koji bi samo iskitovao vrata bez promjene, da bude jeftinije. Ipak, šteta je 4000 kn. Prijašnjih godina mi je njegov pas, koji nije veći od mačke, potrgao platneni krov od kabriolet vozila, a koze i ovce su skakale po vozilima, te obarale kamenje. Napravile su najmanje 15.000 kn štete. Parking je nemoguće ograditi zbog konfiguracije terena, jer je psu dovoljna rupica od 10 cm da uđe, a ne smijem zatvoriti izlaz na cestu”, priča vlasnik.

Ljubomorna koza se i sad ogledava u autu, te misli da je njen odraz neka druga koza koja joj je došla oteti jarca, te udara.

“Starac mi je rekao: ‘Koza je moja mati; daje mi mlijeko, a ‘ko mi dirne mater… Ja imam 87 godina i za mene zakoni ne važe'”, govori Hajdić.

Tvrdi da unatoč svemu ne želi da se ništa loše dogodi susjedu i dodaje da mu je starac simpatičan, ali bi da postoji nekakav zakonit način da spriječi životinje da mu nanose štetu i demoliraju imovinu.

IZVOR: dubrovnik.net/index.hr

FOTO: dubrovnik.net

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.