Ključno će biti 'tko se prije javi'

Uskoro novi natječaj za energetsku obnovu stambenih zgrada. Bit će novca i za liftove

Novi poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada bit će raspisan u prvom kvartalu sljedeće godine, najavili su iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Za tu svrhu osigurana su 152 milijuna kuna s mogućnošću povećanja sredstava.

Nepovratnim sredstvima europskih strukturnih i investicijskih fondova sufinancirat će se kao i za prošli poziv 60 posto iznosa. Za sada je za energetsku obnovu osigurano dosta manje sredstava u odnosu na prošli poziv, ali iz Ministarstva poručuju da je slično bilo u početku kad je prije tri godine bio raspisan natječaj.

Ovaj put bit će raspisan trajni otvoreni poziv. To znači da je sada primat vrijeme, odnosno datum predaje. Uspješnim prijavama nepovratna sredstva dodjeljivala bi se vezano uz datum podnošenja putem novog informatičkog sustava E-fondovi sve do iskorištenja ukupne financijske alokacije. Takvim sukcesivnim provođenjem izbjeglo bi se kašnjenje i zasićenje na građevinskom tržištu – nadaju se u Ministarstvu.

U tijeku je javna rasprava o Nacrtu ključnih elemenata Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Energetska obnova višestambenih zgrada’. Nacrt se nalazi na aplikaciji E-savjetovanje, a može se komentirati do 2. siječnja.

Posebna zanimljivost je što će se u sklopu projekta moći prijavljivati zeleni krovovi na krovnim terasama i zelene fasade. Za zeleni krov i zid sufinancirat će se do 450 kuna po četvornom metru.

Najniži iznos sufinanciranja energetske obnove koji zgrada može dobiti iznosi sto tisuća kuna, dok je najviši 17 milijuna kuna, što znači povećanje od 4 milijuna kuna za najskuplje projekte.

Važno je reći da se pod mjerama energetske obnove nalaze i sredstva za liftove i rampe. Ako prođu prijedlozi za novi poziv, zgrada bi za lift ili rampu mogla dobiti do 270 tisuća kuna nepovratnih sredstava.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.