Ustavni sud odbacio zahtjeve inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj

Ustavni sud odbacio je zahtjeve građanskih inicijativa Narod odlučuje o referendumu o promjeni izbornog sustava te Istine o Istanbulskoj, javlja RTL.

– Odbacuje se zahtjev Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj podnesen u povodu očitovanja Ministarstva uprave Republike Hrvatske – navedeno je u odluci objavljenoj na stranicama suda. Podsjetimo, iz Inicijative Istina o Istanbulskoj tražili su da se poništi cijeli postupak provjere potpisa za raspisivanje referenduma i da novu provjeru obavi Državno izborno povjerenstvo (DIP) uz promatrače njihove inicijative. Optužili su Ministarstvo uprave da manipulira procesom nastojeći spriječiti referendum.

– U konkretnom slučaju podnositeljica zahtjeva nije iznijela nijedan razlog koji bi ukazivao na nepravilnosti koje bi postupak provjere potpisa dovele u sumnju. Iznošenje puke činjenice da je Ministarstvo moglo osigurati prisutnost predstavnika referendumskih inicijativa tijekom provjere u okviru APIS-a samo po sebi nije argument iz kojeg bi proizlazila sumnja da APIS postupak provjere vjerodostojnosti potpisa ne bi, odnosno nije izvršio profesionalno na stručan i objektivan način – navodi se u odluci Ustavnog suda.

Građanska inicijativa Narod odlučuje podnijela je tužbu Ustavnom sudu jer smatraju da je odluka Vlade i Ministarstva uprave o provjeri potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava nezakonita.

– Ustavni sud u konkretnom slučaju utvrđuje da zaključak Hrvatskog sabora i zaključak Vlade nisu akti iz članka 62. stavka 1. Ustavnog zakona, već je riječ o aktima kojima se utvrđuju obveze Vladi i Ministarstvu uprave, te se tim aktima ne odlučuje ni o kakvom ustavnom pravu podnositeljice. Stoga, zaključak Hrvatskog sabora i zaključak Vlade ne mogu biti osporavani pred Ustavnim sudom – navodi se u odluci vezanoj uz ustavnu tužbu inicijative Narod odlučuje, a u dijelu se poziva na objašnjenje dano uz zahtjev Istine o Istanbulskoj u kojem je navedena i procedura provjere potpisa.

Cijeli tekst možete pročitati na LINKU.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.