Ustavni sud odlučio: Referendum će se održati

Ustavni sud nakon dva dana završio je konzultacije te odlučio da ne postoji osnova za poništenje odluke Sabora o održavanju referenduma o braku, 1. prosinca ove godine.

Ustavni sud uskoro će objaviti priopćenje na internetskim stranicama prema kojem Državno izborno povjerenstvo može nastaviti sa svojim aktivnostima oko referenduma jer on može biti održan. Suci Ustavnog suda objavili su kako će uz priopćenje objaviti i sva pravna pojašnjenja i tumačenja pitanja koja se proteklih dana polemiziraju u javnosti.

Prema saborskoj odluci građani će na prvom narodnom referendumu 1. prosinca odlučivati o ustavnoj definiciji braka kao zajednici muškarca i žene.

Podsjetimo, Ustavnom sudu proteklih su dana pristigla tri prijedloga građana kojima se traži ocjena ustavnosti saborske odluke o raspisivanju referenduma te ocjena ustavnosti sadržaja samog referendumskog pitanja.

Među ustavnim sucima ovih su se dana mogla čuti podijeljena mišljenja o tome treba li Ustavni sud uopće ocjenjivati ustavnost referenduma.

Dio ih je isticao da se Ustavni sud mora jasno očitovati o tome što bi ustavna definicija braka kao životne zajednice značila za položaj LGBT manjine u Hrvatskoj.

Drugi su pak tumačili da Ustavni sud nema potrebu reagirati na prijedlog građana, jer jedino Sabor ima pravo zatražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, što je odbio učiniti kod donošenja odluke o raspisivanju referenduma.

Podijeljena su mišljenja i oko toga može li brak uopće biti dio ustavne materije, budući da je već definiran zakonom.

Takve nedoumice o ‘hijerarhiji propisa’ jedan je ustavni sudac neslužbeno nazvao smiješnima, tumačeći da građani u Ustav mogu staviti što ih je volja.

IZVOR: Dnevnik.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.