Uvozimo 13 tisuća proizvoda, nećete vjerovati što je sve na popisu

U prvih 6 mjeseci ove godine Hrvatska je uvezla hrane u vrijednosti od gotovo dvije milijarde kuna. Radič, suhe šljive, dvopek, med samo su neki proizvodi koje uvozimo, a koje možemo i sami proizvesti.

Hrvatska uvozi gotovo 13 tisuća različitih proizvoda. Na dugačkom popisu su i suhe šljive, dvopek, vapno, metle, hrana za kućne ljubimce, pa čak i lišće i granje. Piljevina iz Nizozemske, hrana za ribice iz Francuske, a šljunak za akvarij iz Italije, doznaje Dnevnik Nove TV.

Najviše se uvozi iz zemalja EU

Najviše proizvoda Hrvatska uvozi iz zemalja Europske unije. Na prvom je mjestu Njemačka. Slijede Italija, Slovenija, Austrija i Mađarska. Lješnjaci uglavnom stižu iz Turske.

Samo iz Španjolske u Hrvatsku je stiglo rajčica u vrijednosti od oko 10 milijuna kuna.

‘Mučimo se. Ne možeš sve prodat. Ima puno nakupaca.’

Kupus je tek jedan od 20-tak proizvoda koje Franjo Raucher uzgaja u svojoj tvornici pod vedrim nebom. Rotkvica, mrkva, patlidžan, koraba, salata…Nema čega nema.

“Mučimo se. Ne možeš sve prodat. Ima puno nakupaca. Dovoze sa strane”, kaže ovaj proizvođač povrća. Uvoz je Franjin najveći neprijatelj.

“Nije to dobro. Ja ne znam gdje to vodi. Sad gledam uvoz tog mesa i to. Ne znam gdje to vodi ta politika”, kaže.

“Nadam se da će se tržište sredit i da će nama malima pomoći da uspijemo na tržištu kao i svi ostali preživjet’, rekla je Renata Ledinski koja proizvodi lješnjake.

IZVOR: Dnevnik Nove TV/Danas.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.