Vanja Gulam: ‘Ako mene netko bude pitao, uvijek ću odgovoriti ‘Da životu!’

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

’40 dana za život’ je pro-life (za život, op.a.) molitvena inicijativa za zaštitu majki i nerođene djece. Akcija je pokrenuta još 2004. godine u Teksasu, otkad se raširila na zemlje diljem svijeta. Kako piše na službenoj internetskoj stranici, radi se o ‘miroljubivoj inicijativi u kojoj je dosad sudjelovalo više od 650 tisuća volontera u 579 gradova u 30 država svijeta, te je spašeno 10.331 života za koje se zna’.
Vanja Gulam, organizatorica molitvene akcije ’40 dana za život’ u Šibeniku, objasnila je da postoje dvije kampanje koje se održavaju isto vrijeme u cijelom svijetu, korizmena i jesenska. Dodaje da se u Šibeniku na molitve odazove 20 do 40 članova dnevno.
PODIJELJENA JAVNOST
Otkad je pokrenuta, molitvena akcija izaziva polemike između onih koji smatraju da je molitvi mjesto isključivo u crkvama te da se na ovaj način stvara dodatan pritisak na žene u ionako osjetljivoj situaciji, a s druge su strane molitelji koji smatraju da moleći u tišini ne uznemiravaju nikoga.
Javnost je ipak podijeljenog mišljenja, pa je organizirano i nekoliko prosvjeda feministkinja kao odgovor na molitvene akcije. Feministkinje, a kako se da zaključiti iščitavajući komentare brojnih internetskih rasprava, i mnogi drugi, smatraju da je pravo na odlučivanje o svom tijelu isključivo žensko pravo, osigurano zakonom kao pravo na siguran, legalan i dostupan abortus te da bi se zabranom abortusa povećao broj ilegalnih abortusa koji su opasni po život žene.
S druge strane, Vanja Gulam pojašnjava da se molitelji nalaze na javnoj površini, za što su dobili dozvolu od policije i gradskih vlasti.

– Nikad nismo nikome nanijeli pritisak, samo stojimo i molimo u tišini – kaže Vanja.
Na pitanje koliko je ispravno u vremenu ekonomske nesigurnosti odgovarati žene od pobačaja, Vanja navodi da su se od lani do danas Udruzi Bethelem obratile žene s raznim svjedočenjima koliko im je molitva pomogla te dodaje da ‘pomaže Gospodin preko njihove molitve’.
– Bila je jedna trudnica koja je htjela abortirati, obratila se jednoj od naših članica koja ju je povezala s Udrugom Betlehem. Tko je htio pomagao joj je iz vlastitog budžeta, a Udruga Betlehem joj je omogućila stan i mjesečni prihod. Tako će ostati dok se ne snađe. Također, ako se još neka žena obrati za pomoć, uputit ćemo ju na gospodina Antu Ćaljkušića, nacionalnog voditelja akcije ili na Udrugu Betlehem, ovisno o problemu koji trudnica ili majka ima. Pomoć je pružena svima koji su je zatražili. Na razini Hrvatske desetak žena se obratilo za pomoć i ona im je pružena. Osim što stojimo i molimo, mi smo i posljednji znak nade ženama. Osim što molimo za preobraćenje trudnica, molimo i za preobraćenje medicinskog osoblja koje vrši pobačaje. Nema bezizlazne situacije i abortus nikada nije rješenje – zaključila je Vanja, pozvavši sve žene koje razmišljaju o pobačaju da im se obrate za pomoć.

– Ako mene netko bude pitao za savjet, uvijek ću odgovoriti ‘Da životu!’ zato što smo svi jedinstveni, nezamjenjivi i neponovljivi! Volimo život i uvijek ću biti na strani života! Moja ljudskost, odgoj i vjera mi ne dozvoljavaju da stanem na stranu smrti jer nikada nisam upoznala ženu koja je počinila pobačaj a da je zadovoljna odlukom.
UKLJUČILA SE I PRAVOBRANITELJICA
Djelovanjem se u čitavu situaciju uključila i Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.
– U prvoj polovici ove godine održan je sastanak s predstavnicima/ama Inicijative liječnika za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini koji su predlagali uvođenje tampon – zona oko zdravstvenih ustanova u kojima se obavljaju pobačaji, s ciljem preventivne zaštite od potencijalnog ometanja. Nadalje, u cilju zajedničkog iznalaženja rješenja, održan je i sastanak s predstavništvima Ministarstva zdravlja te Ministarstva unutarnjih poslova, tijela nadležnih za sigurnost pacijenata i pacijentica te održavanje javnog reda i mira – navode iz Ureda pravobraniteljice, dodajući kako, prema informacijama dobivenima iz MUP-a, uz redovito nadgledanje javnih okupljanja koje provodi policija, dosad nije identificirana potreba za poduzimanjem dodatnih mjera. Razlog tome je što je tijekom prošle akcije ’40 dana za život’ zaprimljena samo jedna prijava.
– Članovi i članice molitvene inicijative su prijavili verbalni napad od strane prolaznika. Osim toga, Ministarstvo zdravlja prilikom provedbe inspekcijskog nadzora nad ginekološkim klinikama, u prvoj polovici ove godine nije zabilježilo prigovore na prosvjednike i prosvjednice. Pored prijave skupova policiji, predstavnici molitvene akcije dobili su i suglasnost od pojedinih bolnica da njihovo okupljanje ne remeti njihov rad – objasnila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.