Veliki (nepravomoćni) poraz banka u “procesu Švicarac”

Foto Darko Jelinek

Autor: Bojana Mrvoš Pavić

ZAGREB  Iako donešena u korist oko sto tisuća zaduženih u švicarskim francima povijesna presuda suca Trgovačkog suda u Zagrebu, Radovana Dobronića, tek je prva završena utakmica u sporu potrošača protiv osam banaka. No svakako jest povijesna, budući da se radi o prvoj presudi u nekom kolektivnom sporu, u kojoj je pravosuđe, pritom, stalo na stranu »malih« potrošača, a protiv velikih, moćnih igrača – banaka.Postane li pravomoćna, ova će se presuda odnositi na sve zadužene u CHF, ali i eurima.

Tri i pol je sata sudac Dobronić izricao presudu, bez zastajkivanja, bez gutljaja vode ili kratke pauze. Njegova presuda kontra banaka bila je, međutim, i otvorena lekcija HNB-u, državi pogotovo, svima onima koji, kako je kazao, valutnu klauzulu nikad nisu trebali niti dozvoliti. Redao je sudac svoje kritike nadležnima, pokazujući pritom i zavidno bankarsko znanje, pričajući o ekonomskim trendovima od velike američke krize 30-tih godina prošlog stoljeća, naovamo.

Cijeli članak pročitajte OVDJE

Izvor; novilist.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.