VELIKI REMONT HDZ-a: Pobuna u 9. izbornoj jedinici protiv Ivane Maletić

Samo dan nakon što u nedjelju, 17. srpnja, službeno postane novi šef HDZ-a,Andrej Plenković krenut će s nekim konkretnim potezima i odlukama. Tako bi već u ponedjeljak, doznajemo, trebala biti sazvana sjednica Predsjedništva na kojoj će se dogovoriti daljnji koraci, a potom se očekuju sjednice Nacinalnog vijeća i Središnjeg odbora na kojima bi trebali biti potvrđeni novi stranački tajnici, piše Jutarnji list.

Već se neko vrijeme, naime, spekulira da svoje pozicije neće zadržati sadašnji glavni tajnik Domagoj Milošević, iako u HDZ-u postoji struja koja zagovara njegov ostanak, te međunarodni tajnik Miro Kovač, dok je politički tajnik Domagoj Maroević, koji se u proteklih mjesec i pol, koliko je na toj poziciji, niti jednom nije pojavio na nekom sastanku, već sam podnio ostavku.

razgovori traju Umjesto njih u Predsjedništvu bi se, nagađaju HDZ-ovci, kao glavni tajnik mogao naći Damir Jelić, iako se kao kandidat za tu funkciju spominje i Damir Krstičević. Mjesto političkog tajnika moglo bi, kako se priča u stranci, pripastiDavoru Stieru, dok bi međunarodni tajnik mogao postati Davor Božinović. U krugu bliskom Andreju Plenkoviću za sada se o tome ne žele izjašnjavati.

– Ima spinova oko toga, ali dogovor je da se još ne izjašnjavamo o imenima. Neki razgovori još nisu ni obavljeni – rekli su nam kratko u Plenkovićevu krugu.

Pobuna u Dalmaciji

Budući šef HDZ-a planira u Predsjedništvo kooptirati još nekoliko članova s kojima je blizak, ali se u kuloarima u tom kontekstu za sada spominje samo ime Vladimira Šeksa. Tijekom sljedećeg tjedan trebalo bi se, kažu u stranci, krenuti i s odabirom koordinatora izbornih jedinica i sastavljanjem lista za izbore. No, čini se da bi oko toga moglo biti dosta problema te da će Plenković, koji trenutačno obilazi teren i predstavlja svoj program, morati napraviti niz kompromisa. Druženje s kolegama Plenković bi, inače, trebao završiti u petak navečer, kad je planiran susret sa zagrebačkim HDZ-ovcima. A dok je ovih dana obilazio teren, Plenković, za kojeg stranačke kolege kažu da je u ophođenju s njima bio “suzdržan i nedorečen”, upozoren je, navodno, na neke od tih problema.

– Tražili smo od Plenkovića da se kod sastavljanja lista maksimalno poštuje teren kako se ne bi događale stvari kao na zadnjim izborima – kazao nam je izvor iz HDZ-a, dodajući da se u 9. izbornoj jedinici mnogi bune protiv dolaska Ivane Maletić koja bi navodno trebala biti prva na toj listi. Prema informacijama iz stranke, protiv I. Maletić se među pvima pobunio Nedjeljko Dujić, šef šibensko-kninskog HDZ-a, koji smatra da njenim dolaskom s liste otpadaju tamošnji kandidati.

– Dujić je u pravu ako tako kaže, kakve mi ovdje možemo imati koristi od I. Maletić, pa nitko je i ne poznaje. Može samo doći do još većeg nezadovoljstva. Imamo mi dovoljno svojih ljudi. Dosta nam je nametanja kandidata iz Zagreba – kažu neki iz tamošnjeg HDZ-a. Doznajemo također da ni u zadarskom HDZ-u nisu sretni zbog sličnih stvari, a oni, pak, u pitanje dovode mogućnost stavljanja na listu potpredsjednika stranke Josipa Bilavera.

Drama u HDZ-u odvijala se ovih dana, doznajemo, i oko opozvanog ministra financija Zdravka Marića koji bi, prema nekim informacijama iz HDZ-a, trebao biti prvi na listi u 5. izbornoj jedinici. Marić nije član HDZ-a, a navodno se u nekoliko navrata odbio učlaniti u stranku, i to još dok je to od njega tražio bivši šef Tomislav Karamarko. No, sada mu je, navodno, postavljen ultimatum da se konačno učlani u HDZ, a odluku o tome bi Marić, kako kažu u HDZ-u, trebao donijeti do sutra, piše Jutarnji.

Brkić dijaspori

O zamjeniku Milijanu Brkiću niz je kalkulacija, a posljednja glasi kako bi se on na kraju mogao naći na listi za dijasporu. Kontroverzni ministar kulture na odlaskuZlatko Hasanbegović, navodno, ipak neće biti nositelj liste, kako se ranije nagađalo, ali će, ističu u HDZ-u, ipak dobiti visoku poziciju. Dobro mjesto, kažu neki u HDZ-u, mogao bi dobiti i Gari Cappelli, gradonačelnik Malog Lošinja i šef HDZ-ova Odbora za turizam.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.