VIDEO: RASTURIO DRŽAVNU MATURU: To je to? Dajte mi nešto teže?

Sretan sam i ponosan, ali prije svega iznenađen jer nisam očekivao da ću tako dobro riješiti testove, rekao nam je jučer Nikola Jalšenjak (18), maturant 4b razreda u zagrebačkoj XV. gimnaziji, popularnom MIOC-u.

Nikola je proglašen najboljim hrvatskim maturantom, s impresivnih 100 posto točno riješenih zadataka iz fizike i matematike na državnoj maturi te 95 posto iz hrvatskog.

Matematika i fizika su mi najdraži predmeti, uvijek su mi najbolje išli, ali mislim da je ovdje važna i sreća – skromno je zaključio Nikola koji priznaje kako ipak više voli zadatke učiti napamet.

Nagrada je za njega potvrda dugogodišnjeg rada i zalaganja, a prvo se javio roditeljima i mlađoj sestri Barbari (17), također odličnoj učenici MIOC-a.

Odlučio se za PMF: Imam više mogućnosti za karijeru

Mladi Nikola sad se okreće prema fakultetu. Razmišljao je hoće li ići na FER ili PMF, no na kraju, kaže, PMF je prevagnuo jer će s tim fakultetom imati više mogućnosti za kasniju karijeru.

– Zasad se ne vidim kao profesor jer nisam siguran kako bih znanje prenosio dalje – kaže Nikola koji je fiziku za državnu maturu pripremao cijelu godinu, dok je za matematiku bio siguran da će imati dobar rezultat.

Novac na štednju, a poslije će na putovanje

Novac od nagrade, 35.000 kuna, zasad ide na štednju, a poslije se Nikola nada da će si moći priuštiti i neko putovanje.

Inače, na državnu maturu ove je godine izašlo 35.527 maturanata. U gimnazijama 222 učenika nisu položili maturu.

Izvor: 24sata 

foto: screenshot

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.