Vlč. Sudac opet će održavati svoje duhovne obnove na Krku

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Vraća se vlč. Zlatko Sudac! Popularni karizmatik i stigmatik od jeseni će ponovno početi održavati svoje seminare i duhovne obnove na Krku i to najvjerojatnije u Malinskoj, u hotelu Malin, u kojem su se prije, uz Betaniju na Lošinju, održavale Sudčeve duhovne obnove, javlja Večernji.hr. Ništa još nije službeno, ali planira početi duhovne obnove za branitelje i invalide u listopadu jer u hotelu Malin dotad imaju goste – rekli su za Večernji.hr Sudčevi prijatelji potvrđujući informaciju koja se posljednjih nekoliko mjeseci mogla čuti u crkvenim kuloarima.

Posvetio se umjetnosti

Tu nam je vijest jučer potvrdio i sam vlč. Sudac, ali ništa nije htio komentirati. Zapravo, priče o povratku vlč. Sudca počele su nakon proslave Sv. Antuna na zagrebačkom Svetom Duhu, gdje je sredinom lipnja služio misu zajedno s biskupom krčkim mons. Ivicom Petanjkom. Svi su Sudčevu nazočnost uz biskupa protumačili kao najavu njegova povratka. Nakon toga, biskup Petanjak i vlč. Sudac viđeni su na otoku Zlarinu.

– Htio sam se malo odmoriti i sakriti od javnosti, da me ne vide, ali i da odem i na Mars, valjda bi me pronašli – rekao nam je duhovito krčki biskup Petanjak kada smo ga pitali o susretima s vlč. Sudcem, potvrdivši da je dogovoren Sudčev angažman, ali da još ne može govoriti o detaljima.

– Bit će sve na vrijeme. Dok ne bude, ništa ne mogu reći – rekao nam je krčki biskup.

Od posljednje duhovne obnove u Betaniji u Ćunskom na Lošinju prošlo je sedam godina. Betanija je nakon toga bila zatvorena, a vlč. Sudac izvan svoje Krčke biskupije. Posvetio se umjetnosti, izradi vitraja od posebno lijevanoga stakla, otvorio nakladničku tvrtku „Joshua“ d.o.o. i pokrenuo internetski portal www.velecasnisudac.com, koji je i danas vrlo posjećen. Ipak, to nije moglo kompenzirati nedostatak duhovnih obnova, za kojima su vapili vjernici koji su u više navrata tražili i susrete s prijašnjim biskupom krčkim mons. Valterom Županom ne bi li vratio vlč. Sudca na otok. No, biskup je bio pod snažnim pritiskom svoje okoline, koja je otvoreno bila protiv Sudčeva povratka, pa se nekoliko godina baš ništa nije pomicalo s mrtve točke. Vlč. Sudac tek je tu i tamo imao poneko gostovanje u inozemstvu, ali i te su duhovne obnove bile pod prismotrom pa je nekima prijetilo otkazivanje do posljednjeg trenutka.

No, prije dvije i pol godine potrebu za Sudčevim duhovnim obnovama pokazao je vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac, pa je u dogovoru s biskupom Županom angažirao vlč. Sudca isključivo za vojsku, policiju i njihove obitelji. Duhovne obnove u sklopu Vojnog ordinarijata organizirale su se po vojarnama diljem zemlje, od Đakova i Osijeka, preko Zagreba i Jastrebarskog do Zadra i Dalmacije. Međutim, one su bile isključivo namijenjene vojsci i policiji s obiteljima te javnost u njima nije mogla sudjelovati. Braniteljska populacija mnogo je šira i kada počnu duhovne obnove u hotelu Malin u Malinskoj, obuhvatit će znatno više ljudi.

Novi odnosi na Krku

Branitelji su bili sa Zlatkom i u Betaniji. Mnogi su dolazili na rubu snaga, na rubu života, ali na duhovnim su se obnovama posve promijenili i vratila im se volja za životom. Sigurni smo da će tako biti i sada – kažu nam Sudčevi prijatelji dodajući kako je posljednjih sedam godina bilo vrijeme velike kušnje i trpljenja za vlč. Sudca, ali da je on izdržao najviše zahvaljujući poslušnosti.

Novi biskup krčki mons. Ivica Petanjak očito u prvih nekoliko mjeseci svoga mandata u Krku uspostavio nove odnose. Najavio je, odmah nakon ustoličenja u proljeće, kako će razgovarati sa svakim svojim svećenikom da čuje njegove potrebe, pa tako i sa vlč. Sudcem, kojega je nakon sedam godina stanke odlučio vratiti na crkvenu scenu u punom sjaju, što će sigurno oduševiti mnoge njegove štovatelje.

IZVOR: Večernji.hr 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.