Vodeći svjetski arhitekti na Danima Orisa u prepunom Lisinskom, moderator i autor vodičke tržnice

Dani Orisa, skup arhitekata te ljubitelja arhitekture, vođeni moderatorima Dinkom Peračićem, te Marojem Mrduljašem održani su proteklog vikenda u Zagrebu.

I ove godine predavanja su održali vodeći autori iz cijeloga svijeta, te arhitekti i predavači iz Hrvatske koji djeluju izvan okvira naše države među kojima i Vedran Mimica, arhitekt, kritičar, kustos, nekadašnji dekan Berlage Insitutea u Rotterdamu, autor recentnog izdanja The Berlage Affair, koji je osvrt na ukupno 22 godine djelovanja unutar Berlage Institutea sa vodećim svjetskim arhitektima poput Hermana Hertzbergera te Kennetha Framptona koji sada djeluje u Americi kao profesor arhitekture i urbanizma na Illinois Institute of technology (IIT) u Chicagu.

Španjolski predavači ove godine su bili RCR Arquitects, projektantski ured koji su ovogodišnji dobitnici Pritzkerove nagrade. Predavanje je održala samozatajna članica autorskog tima Carme Pigem, koja je naglasila da jedinstvom materijala te uklapanjem u kontekst okoliša, naglasak stavljaju na stvaranje atmosfere što su dokazali i samom prezentacijom kroz prikaz detalja interijera i eksterijera, bez prikaza samih nacrta.

Arhitektosnki ured SHL (Schmidt Hammer Lassen Architects) su danski trio, koji u svom portfoliju imaju cijeli niz projekata zgrada za kulturu (knjižnice, kazališta, kulturni centri), zgrade javne namjene, te stambene namjene diljem svijeta a urede imaju u Kopenhagenu, Singapuru, Londonu I Šangaju, prezentirali su jedan od najzanimljivijih radova dogradnje The Royal Library u Kopenhagenu.

Od ostalih predavača prisustvovali su Belgijski predavači architecten de vylder vinck taillieu, talijanski predavač  Angonese Walter koji je poznat po rekonstrukcijama i prenamjenama povijesnih građevina, te OFIS arhitekti kao vodeća slovenska arhitektonska firma. Bave se raznolikim internacionalim radovima arhitekture, i urbanizma za koje su nagrađeni nizom nagrada za ostvarenja, među kojima nagradu Plečnik, te niz nominacija za nagradu Mies van der Rohe. Predaju na Poslijediplomskom studiju dizajna Sveučilišta Harvard kao i japanski arhitekt mlađe generacije i ovogodišnji predavač, Go Hasegawa, kojeg kroz projekte vodi poigravanje i istraživanje dimenzija međuprostora kojim definira vizure i formira intimne prostore u projektima obiteljskih kuća te stambenih zgrada.

Odnos i rušenje granica između unutrašnjeg i vanjskog prostora; pitanje međuprostora i prepoznavanje toka vremena u arhitekturi bile su neke od tema koje smo mogli vidjeti kod više autora i predavača ovogodišnjeg Orisa. Posebno je to bilo zanimljivo u komparativnom smislu, uočavajući utjecaj različitih kulturoloških okvira na tu problematiku u arhitekturi.

U sklopu Dana Orisa je otvorena izložba u Muzeju suvremene umjetnosti jednog od najpoznatijih i najsvestranijih arhitekata dvadesetog stoljeća Vjenceslava Richtera, koju možete posjetiti do 10. prosinca 2017. godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.