Vozač izbacio djevojčicu na magistralu, nitko od putnika nije priskočio u pomoć maloljetnici

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sama na magistrali negdje između Rogoznice i Šibenika, daleko od bilo kojeg naseljenog mjesta, našla se u utorak oko 10 sati 12-godišnja djevojčica iz Zagreba Jana Kic nakon što ju jezbog neispravne karte iz autobusa izbacio vozač Croatia busa. Djevojčica je, naime, u Rogoznici sjela na autobus za Zagreb, a na stanicu ju je otpratila teta, dok su je roditelji trebali dočekati na zagrebačkom autobusnom kolodvoru.

Nikoga u blizini

– Kći je imala povratnu kartu Čazmatransa, no dispečerka Croatia busa dva mi je puta telefonom rekla da s tom kartom može ući u njihov autobus i da neće biti nikakvog problema. Napravila je rezervaciju i mislila sam da neće biti nikakvih problema. Još sam jednom prije polaska nazvala Croatia bus kako bih provjerila je li sve u redu. Sestra je kćer ukrcala na autobus, a vozač joj prije ulaska nije ni pogledao kartu, već je nažalost to učinio kada su već izašli iz Rogoznice – objašnjava majka 12-godišnjakinje Marina Suručić Kic. Ubrzo nakon što je autobus krenuo, šokirana i preplašena kći nazvala ju je i rekla da je vozač želi izbaciti iz autobusa.

– Rekao joj je da joj to nije karta za taj autobus te da može ili platiti novu kartu ili će izaći na idućoj stanici van – opisuje majka 12-godišnjakinje. Budući da je kod sebe imala samo 50 kuna, a karta je koštala 158 kuna, njezina je majka vozača preko telefona zamolila neka je pusti da dođe do Zagreba te da će mu ona u Zagrebu platiti kartu. No vozač je bio neumoljiv.

– Kći me nazvala nakon nekoliko minuta plačući i nije mi uopće znala reći gdje se nalazi jer je izašla na ugibalištu bez ikakvih oznaka negdje na magistrali. U blizini nije bilo nikoga niti je mogla prijeći cestu. Pa kakav je to čovjek koji može dijete tako izbaciti van! Prihvaćam svoju krivnju što sam je poslala s tom kartom, ali sam dispečerki više puta napomenula da je riječ o karti Čazmatransa. Neshvatljivo mi je i to što se cijela scena dogodila u autobusu punom putnika od kojih se nitko nije sjetio pomoći i posuditi novac da plati kartu – kaže Marina Suručić Kic. Osim toga, 12-godišnjakinja je kod sebe imala bankomat-karticu s kojom je u prvom naseljenom mjestu mogla sama kupiti kartu. Po djevojčicu je na kraju došla teta, a roditelji 12-godišnjakinje obratili su se službi za reklamacije Croatia busa. Odgovorili su im samo da su sami krivi što su dijete samo poslali na put.

Je li uobičajeno da djeca te dobi putuju sama i kakva su njihova iskustva, pitali smo i druge autoprijevoznike koji su nam odgovorili da su takve situacije svakodnevne te da je važno napomenuti vozaču da dijete putuje samo.

Ne žele komentirati

– U ovom se slučaju radilo o nevažećoj karti, no postupak vozača svakako je ružan i neprofesionalan. Osim toga, vozač bi trebao pogledati kartu na ulazu u autobus pa se moglo odmah i reagirati. Da se nama dogodi takva situacija, svakako bismo dijete prevezli do prvog većeg terminala – rekli su nam u Samoborčeku.

Za komentar ovog slučaja pitali smo i nadležne u Croatia busu, no u kratkom telefonskom razgovoru samo su rekli da ne žele ništa komentirati.

Važno je dijete otpratiti i dočekati

Zakon ne propisuje dobnu granicu prema kojoj dijete može samo putovati. Stoga je na roditeljima da procijene zrelost, kapacitet i osobine svog djeteta te tako odluče hoće li ga pustiti samog na put. No svakako dijete mora biti školske dobi.

U takvim situacijama važno je da dijete netko otprati na autobus i po mogućnosti porazgovara s vozačem ili nekom drugom odraslom osobom koja bi mogla malo pripaziti na dijete. Isto je tako važno i da dijete netko dočeka na odredištu – preporučuje Renata Ćorić Špoljar iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

‘Svi mi imamo djecu, kako bi bilo da netko njegovo iskrca na cesti?’

Kontaktirali smo i nekolicinu vozača kako bi od njih čuli što bi u sličnoj situaciji napravili. Neugodno su, kažu nam, iznenađeni postupkom kolege iz Croatia busa, tim više što je riječ o djevojčici od svega dvanaest godina.

– Bi li to napravili i da je bila noć, pitaju se te dodaju kako su situacije da djeca putuju bez pratnje česte i da uglavnom progledaju kroz prste ako je dijete mlađe od 16 godina, koliko je zakonski predviđena dob za samostalno putovanje. – Čak i da djevojčica nije imala novaca, poveo bi je. Ma ne do prvog terminala da kupi ispravnu kartu već i do Zagreba. Svi mi imamo djecu, kako bi bilo da netko njegovo iskrca na cesti usred ničega? K tome, držim da je odgovoran i vozač, odnosno kondukter jer je karte trebalo pregledati prije polaska, ako već nije spreman na toleranciju prema putnicima koji nemaju ispravne karte – kaže nam iskusni vozač s dugogodišnjim stažem iz poznate zagrebačke prijevozničke i turističke tvrtke.

 

Izvor.Večernji.hr

Foto:Ilustracija


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.