Za dio Jadrana izdano upozorenje za veliku hladnoću. Budite jako oprezni, evo kako ćete se zaštititi

Upozorenje za veliku hladnoću koja može djelovati na zdravlje, objavio je Državni hidrometeorološki zavod za riječko, dubrovačko i splitsko područje za subotu, a Hrvatski Zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je upute kako se zaštititi.

Velika hladnoća, naime, može prouzročiti smrzotine koje prvo zahvaćaju nos, uši i prste, stoga je važno zaštititi glavu kapom, na ruke staviti rukavice i usta prekriti šalom kako biste izbjegli izravno udisanje hladnog zraka. Važno je da je odjeća komotna i topla.

HZJZ preporuča starijima, ali i svim srčanim bolesnicima te oboljelima od plućnih bolesti da ne izlaze u ranojutarnjim i noćnim satima kad su temperature vrlo niske. Vanjski sloj odjeće mora biti nepropusan za vjetar i vlagu, a najbolje je nositi odjeću od vune, polipropilena i svile koji zadržavaju više topline od pamuka.

Ako dugo boravite na otvorenom i izloženi ste hladnoći te se pojavi drhtavica, to je znak da se hitno trebate vratiti u zatvoreni prostor. Također, treba izbjegavati sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.

Liječnici upozoravaju da se pri uzimanju tekućine osobito preporučuju topli napici, a izbjegavaju alkohol i kofein. Također, starije osobe s vremenom gube mogućnost osjeta promjena temperatura, pa im se osim praćenja vremenske prognoze preporučuje i da imaju termostat u kući.

Starije su osobe sklone oticanju nogu i zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. Nužno je stoga izbjegavati dugo stajanje i sjedenje. U hladnim mjesecima često treba biti u kontaktu sa starijom osobom koja mora uvijek uza sebe imati osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

Podsjetimo, val hladnoće već sutra će početi pritjecati u naše krajeve, no zbog jake, mjestimice i olujne bure Meteoalarm je izdao crveno upozorenje za obalno područje i otoke od Istre pa sve do Dubrovnika.

Za jakih hladnoća se povećava broj ljudi koji se javljaju liječnicima s navedenim problemima, a sva upozorenja na hladnoću koja mogu djelovati na zdravlje možete pratiti OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.