Za stravično silovanje na tulumu u Podstrani moguća i uvjetna kazna

Tri godine od stravičnog događaja u privatnoj kući u Podstrani zakazana je ovoga ponedjeljka objava presude za nanošenje teških i za život opasnih ozljeda splitskoj studentici koja do danas ima zdravstvene probleme. Vršnjak i kolega s fakulteta ozlijeđene djevojke R.Š.(23) suočen je s optužbom za pokušaj ubojstva i obljubu bez pristanka, za što mu prijeti bezuvjetna zatvorska kazna, piše Slobodna Dalmacija. 

Ako sudsko vijeće pod predsjedanjem Mlađana Prvana prihvati stav Županijskog državnog odvjetništva u Splitu i proglasi ga krivim, mogu mu dosuditi zatvorske kazne u rasponu od 5 do 15 godina za pokušaj ubojstva te od šest mjeseci do 5 godina za obljubu bez pristanka. U sudskoj praksi se za prvo kazneno djelo izriče kazna od 3 do 5 godina zatvora, a za drugo u prosjeku do godine i pol zatvora što bi u slučaju osude značilo jedinstvenu kaznu od najmanje četiri godine zatvora.

Teške ozljede

Međutim, obrana optuženoga tvrdi kako se radi o kaznenom djelu nanošenja teških tjelesnih ozljeda iz nehaja uz osobito teško narušeno zdravlje za koje je propisana kazna zatvora do 3 godine zatvora. U slučaju da sudsko vijeće prihvati taj stav, moguće je da ga osude na zatvor od godine dana te tada mogu izreći i uvjetnu zatvorsku kaznu. U svakom slučaju rok od nekoliko dana koji su članovi sudskog vijeća imali za konačnu odluku stavio ih je pred težak zadatak.

Radi se o slučaju koji je pravno i činjenično najsloženiji predmet kojeg se ovaj sud prihvatio u posljednja dva desetljeća. Nesporno je da je djevojka bila teško ozlijeđena te da će cijeli život patiti od posljedica. Pitanje na koje je tijekom dokaznog postupka trebalo odgovoriti jest kako je došlo do ozljeda. Prema tužiteljstvu, jedna radnja dovela je do dva kaznena djela, od kojih jedno podrazumijeva namjeru optuženog mladića da studentici oduzme život. U slučaju prihvaćanja toga gledišta, pred sudsko vijeće se postavlja pitanje motiva koji bi on imao da usmrti kolegicu s kojom je inače zajedno učio te načina koji je izabrao.

S druge strane je činjenica da je studentica gotovo iskrvarila nasmrt te da je danas živa samo zahvaljujući hitnoj intervenciji splitskog medicinskog tima.

IZVOR: Slobodna Dalmacija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.