Nova pravila o informacijama za nezapakiranu hranu

Za sve vrste mesnih proizvoda postaje obavezno isticanje zemlje podrijetla

Potrošači će od subote 6. lipnja u rashladnim vitrinama u mesnicama moći pročitati podatak o zemlji podrijetla za svinjsko, ovčje, kozje i meso peradi, odnosno informaciju u kojoj je zemlji životinja uzgojena i zaklana što je do sada bila obveza samo za goveđe meso.

Ministarstvo poljoprivrede izradilo je izmjenilo je Pravilnik o informiranju potrošača o nezapakiranoj hrani iz 2014. godine koje su napravljene radi bolje informiranosti potrošača pružajući im dodatne informacije. Informacije za kupce moraju biti točne, jasne i razumljive te se hrani ne smiju pripisivati učinci ili svojstva koja ta hrana nema, poput ljekovitosti.

Propisana je i obveza da u slučaju hrane koja se na zahtjev potrošača pakira na prodajnom mjestu i hrane koja je već pakirana za izravnu prodaju i najmanje informacije o tvarima i proizvodima koji izazivaju alergije ili intolerancije, ‘upotrijebiti do’ datum i nazivu hrane, moraju biti dostupne potrošaču i u trenutku isporuke, a ne samo na prodajnom mjestu.

Ove odredbe se ne primjenjuju u slučajevima gdje ne postoji mogućnost tiskanja etiketa, primjerice ulična prodaja, tržnice, pekare i maloprodajni objekti gdje postoje tehnička ograničenja vage. U takvim slučajevima je predviđeno prijelazno razdoblje do 1. siječnja 2021. godine kako bi svi koji posluju s hranom, a odgovorni su za informacije o nezapakiranoj hrani, uskladili svoje poslovanje s novim zahtjevima.

Cijeli Vodič za informiranje potrošača pogledajte ovdje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.