Zaboravljena trogodišnjakinja već mjesec dana u Zagrebu čeka da se nađe netko tko govori njen jezik

U Velikoj je Gorici još prije više od mjesec dana, u jednome parku, pronađena malena napuštena izbjeglica, trogodišnja djevojčica. Bilo je to u vrijeme prvog vala izbjeglica u Hrvatskoj. Djevojčica je smještena u Dom za nezbrinutu djecu u Nazorovoj, u Zagrebu, gdje odgajatelji pokušavaju s njom uspostaviti kontakt, no problem je što ne znaju čak ni kojim jezikom govori.

Kako je u razgovoru za Net.hr potvrdila ravnateljica Doma u Nazorovoj, Jasna Ćurković Kelava, djevojčica se u toj ustanovi nalazi više od mjesec dana. Ne znaju joj ni ime i s malenom se sporazumijevaju rukama, no ona je već i naučila nekoliko hrvatskih riječi. Odgajateljice su pokušale s prevodiocima na arapski i turski jezik, no bez uspjeha, reagirala je samo na urdu, no govornik je bio dječak koji već duže boravi u Nazorovoj, pa s njime nije htjela razgovarati, pretpostavljaju jer je muško.

Nakon što su aktivisti na Facebooku objavili poziv da se traže prevoditeljice sa znanjem urdu ili hindi jezika, ravnateljici Doma se već javila jedna osoba koja bi mogla pomoći, no ako možete i vi, slobodno se javite na Facebook grupu Are You Syrious ili izravno uNazorovu.

U Nazorovoj o djetetu nemaju apsolutno nikakvih podataka, ne znaju joj ime, porijeklo, ne znaju točno niti koliko je stara, no procjenjuju da ima oko tri godine, jer pokazuje zrelost te dobi.

Centar za socijalnu skrb uz pomoć Međunarodnog crvenog križa i Ministarstva vanjskihposlova pokušava ući u trag njezinim roditeljima ili nekome s kime je putovala, no još uvijek bez uspjeha. Čini se kao da malenu djevojčicu koja čeka u Nazorovoj nitko ne traži…

izvor: net.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.