ZABRANA ZAPOŠLJAVANJA: Iz ‘obećane zemlje’ stiže loša vijest

Prema neslužbenim informacijama, samo bi Njemačka, Austrija i Velika Britanija mogle zadržati zabranu zapošljavanja za hrvatske radnike nakon 1. srpnja 2015. godine.

Kad smo ušli u EU, dvogodišnje ograničenje rada bez radnih dozvola uveli su Grčka, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Cipar, Austrija, Velika Britanija, Slovenija, Belgija, Španjolska, Luksemburg, Italija i Malta, a ministar rada Mirando Mrsić nada se da će većina zemalja ukinuti tu zabranu, no konačna odluka bit će poznata tek u lipnju, piše Večernji list.

Zadrže li Njemačka, Austrija i Velika Britanije radne dozvole, ta će odluka trajati još tri godine, uz mogućnost produljenja na još dvije godine. No i sada hrvatski radnici probijaju te barijere, posebno u Njemačkoj koja ima niz deficitarnih zanimanja pa dopušta rad stranaca. Nijemci su široke ruke i prema visokoobrazovanim kadrovima prirodnih i tehničkih struka.

Zemlje za koje nisu potrebne radne dozvole

Hrvatima od ulaska u EU radne dozvole nisu potrebne za zaposlenje u Portugalu, Poljskoj, Švedskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Irskoj, Slovačkoj, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Estoniji, Litvi i Latviji, ali još nema službenih podataka koliko ih se zaposlilo u tim zemljama.

Neslužbeno se govori da puno mladih odlazi u Irsku i skandinavske zemlje, a lani se 3500 nezaposlenih odjavilo s hrvatske burze rada jer su našli posao u inozemstvu.

Danas.hr/ Večernji list

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.