Zakon protiv ‘nogometne močvare’ ušao u Sabor, HDZ protiv

Hrvatski sabor glatko i ekspresno prihvatio je prijedlog da se u hitnu proceduru uvrste izmjene Zakona o sportu, na kojima već dulje vrijeme inzistira udruga Naš Hajduk i koje se općenito smatraju početkom čišćenja nogometne močvare. ‘Za’ je glasovalo 84 zastupnika, a protiv njih 26.

Rasprave gotovo da nije ni bilo nakon što su – slijedeći inicijativu zastupnika Srđana Gjurkovića – prijedlog prošlog tjedna službeno podržali klubovi zastupnika SDP-a i HNS-a i uputili ga u postupak kao vlastiti. Ipak, u ime Kluba zastupnika HDZ-a usprotivio se Ante Kulušić, inače dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i član HNS-ova odbora za hitnost, koji smatra da su ‘hrvatski sportaši zaslužili pravi zakon jer su puno napravili na promidžbi države’.

‘U ime Kluba zastupnika HDZ-a protiv sam hitnog postupka jer Ministarstvo sporta već skoro godinu dana radi na novom Zakonu o sportu, a sada se anulira sve što se napravilo. Ovo je prijedlog o prvoligaškim klubovima, gdje nigdje nema amaterskih klubova i ne spominje se nijedan sport osim nogometa’, kazao je Kulušić, prenosi Tportal.hr.

Treba napomenuti da je u tome u krivu, jer se u prijedlogu koji se našao pred saborskim zastupnicima nogomet ni ne spominje.

Nova verzija Zakona o sportu precizno regulira način izbora tijela svih sportskih saveza u kojima je više od polovice klubova u najvišem rangu natjecanja profesionalnog karaktera; u tim slučajevima broj glasova i moć odlučivanja u skupštinama rastu ovisno o rangu natjecanja. Prevedeno, u savezima poput nogometnog najveći broj glasova imali bi prvoligaši, za razliku od sadašnjeg ustrojstva po županijama, gdje amaterski niželigaški klubovi najčešće preglasavaju one najbolje.

Svim sportskim savezima ostavit će se rok od šest mjeseci u kojemu se moraju uskladiti s novim zakonom, a u suprotnom im slijedi zabrana bilo kakvog financiranja iz javnih izvora te novčane kazne i za njih i za odgovorne osobe.
Novim zakonom propisuje se i obveza objavljivanja detaljnih financijskih izvještaja za sve saveze, udruge i klubove, izjednačava se položaj sportskih dioničkih društava i udruga građana, a osobama koje su pravomoćno osuđene zbog prekršaja vezanih za sport zabranjuje se djelovanje u njemu.

Nakon što je prihvaćena hitna procedura, očekuje se da će Sabor o ovom prijedlogu raspravljati i odlučivati u roku od dva do tri tjedna.

I Zvone Boban je nezadovoljan stanjem u hrvatskom nogometu

Legendarni kapetan hrvatske reprezentacije Zvonimir Boban nakon dugo vremena govorio je otvoreno u svemu. U razgovoru za Narodni radio osvrnuo se na stanje u hrvatskom nogometu, reprezentaciju, HNS, Dinamo i Hajduk…

-Jedan put je netko rekao, čini mi se Štimac, Zvone se nije isprljao zato što nije ušao. Eto baš zbog toga i nisam ušao. Rad u hrvatskom nogometu me zanima, ali ne u ovoj konstalaciji gdje se godinama odnosi temelje na favoriziranju jednog kluba i uske grupe ljudi koje nameče interese svim ostalima i sustav je na kraju krajeva zarobljen u jednog čovjeka. To je jako loše i za tog čovjeka i za sve nas zajedno i za nogomet u cjelini. U takvom nogometu se nažalost ne vidim, to je moja trajna frustracija i bol… – rekao je Boban. 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.