Zapušteno poljoprivredno zemljište moći će u prisilni zakup

Prijedlog zakona o poljoprivrednom zemljištu, kojim se vraćaju ovlasti raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu jedinicama lokalne samouprave, Vlada je prošlog tjedna uputila u drugo saborsko čitanje. Jedna od novina u zakonu je i mogućnost da država daje u najam zapušteno privatno zemljište, piše tportal.

Zapušteno privatno zemljište čiji su vlasnici nepoznati ili nepoznatog boravišta moći će se, temeljem tog zakona, dati u zakup do 10 godina po tržišnoj cijeni.

Ideja da se neiskorišteno poljoprivredno zemljište stavi u funkciju prisutna je veće duže vrijeme. Pokušaj da se to napravi oporezivanjem neobrađenog zemljišta prije nekoliko godina pao je na Ustavnom sudu, a novo rješenje puno je povoljnije za vlasnike. Naime, ako su vlasnici neobrađenog i zapuštene parcele nedostupni ili nepoznati boravišta, njihovo zemljište se može dati u zakup pod uvjetom da se novac od zakupa stavlja na poseban račun u korist vlasnika. Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.