Više

    Zašto Hrvatska nema nijednu Michelinovu zvjezdicu i zašto su dalmatinski restorani lošiji od zagrebačkih

     

    Najuspješnija rivijera Hrvatske 2016. godine, barem kad su gastronomija i izbor priloga Dobra hrana Jutarnjeg lista u pitanju, ipak je ona zagrebačka. I to bez obzira na to što je šibenski restoran “Pelegrini” apsolutni prvak te liste u svim kategorijama.

    pelegrini

    Naime, među prvih 30 najboljih restorana na toj listi 11 je u Zagrebu, a ostalih 19 iz svih drugih djelova Hrvatske, uključujući i čitavu Istru i čitavu Dalmaciju, piše Slobodna Dalmacija.

    restoran sezona turizam

    Zagrebački restorani definitivno dominiraju listom bez obzira na to što su visoko među prvih deset Istrani sa svojim restoranima, a Dalmacija je u ovom izboru ostala nekako sa strane – splitska “Paradigma2 je 14., a zadarska “Foša” 15.. U svih 100 su još svega četiri splitska i tri zadarska restorana, ako se zadarskim ne računaju i konoba “Pece” u obližnjem Vinjercu ili novaljski “Boškinac”.

    Lista Dobre hrane vjerojatno pruža pravu sliku stanja u hrvatskom ugostiteljestvu koje do sada, by the way, još nije zaslužilo niti jednu Michelinovu zvjezdicu. I točna je ne samo u izboru pobjedničkog “Pelegrinija”, oko kojeg na domaćoj gastronomskoj sceni postoji konsensus ne samo gastronomskih novinara nego, što je i važnije, samih ugostitelja i kolega Rudolfa Štefana, već i po zastupljenosti pojedinih regija na listi.

    restoran heritage konobar

    Bez obzira na razvijeni turizam priobalnog dijela Hrvatske, projekt bivšeg ministra tog resora Hrvatska 365 ostvarivao se, ostvaruje se i ostvarivat će se prvenstveno u Metropoli.

    Jednostavno, zagrebački lokali imaju posla cijele godine, time imaju snage zadržati i razvijati kvalitetu svojih timova, prvenstveno kuhara i konobara, a u lokalnoj jakoj konkrenciji slijediti gastronomske trendove kako bi uvijek bili “in” i ostali važni i profitabilni u poslu za potencijalno tržište od oko milijun ljudi, s tim da se ovdje nećemo baviti centraliziranom državom kao važnim preduvjetom te činjenice.

     

    restorani ugostiteljstvo 2

    Priobalni turizam pa time i restoransku, javnu gastronomiju doslovce ubija sezonalnost. Baš smo ovih dana tome svjedoci: dok ovdje u Zadru, uljuljkanom u divotu trik-nagrade Najbolja destinacija Europe, vjerojatno kao i u Splitu ili Dubrovniku, postojeći lokali, pa i najprometniji restorani muku muče sa sklapanjem kakvih takvih operativnih timova u salama i kuhinjama, samo se na Poluotoku otvorilo pet-šest novih lokala s hranom s tim da ih je većina postojećih ovih dana skinula obavijest “zatvoreno zbog radova” koja je bila zalijepljena na vratima još kraja prošlog ljeta.

    Naravno da u ovim našim dalmatinskim sezonskim turističkim gradovima i mjestima tek rijetki uspijevaju održati ugostiteljsku i gastronomsku razinu dostojnu ne samo ozbiljne turističke zemlje već i one destinacije koja se bez obzira na ranjenu seljačku proizvodnju može podičiti i zdravim sirovinama i bogatom gastronomskom (čitaj: kulturnom) tradicijom.

    Baskija, dio Europe s najviše Michelinovih zvjezdica, nije do svoje gastronomske slave došla tako što su tamošnji ugostitelji dnevno nabavu obavljali u šoping centrima konfekcionirane, uglavnom loše, za ne reći falsificirane hrane, ne nudeći kod nas sveprisutnog fast food i pica kat u lošim pekarama i na šalterima, već u direktnoj suradnji ugostitelja i lokalnih seljaka-proizvođača.

    restoran peskarija 4

    I cijela filozofija današnje gastronomije je baš u toj čvrstoj vezi. Kad imaš dobru namirnicu u skladištu, ne treba ti više nego pametan kuhar koji je neće upropastiti i bit ćeš visoko na listi Dobre hrane i, što je važnije, dobroga gosta.
    Zagreb, pa i Istra su tu jednostavnu filozofiju koliko toliko naučili. Dalmacija, čini se, uglavnom još nije, premalo je zdravog žita u tom pustom ugostiteljskom kukolju u kojem je moguće i na najsvečanijoj večeri poslužiti obični crni sipin rižot na istom pladnju sa svijetlim telećim.

     

     

    I to bez obzira koliko vjerodostojnom držali gastronomsku listu Dobre hrane, jer, za sada, druge i nema.

    Izvor: Slobodna Dalmacija

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za...

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka...

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    Županija objavila Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava...

    Šibensko-kninska županija objavila je na svojim stranicama Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2024. godinu iz područja zdravstva, socijalne...

    Porezna uprava upozorava: Širi se prijevara o povratu...

    Iz Porezne uprave u utorak su upozorili da se aktualizacijom povrata poreza bilježe brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno...

    NAJNOVIJE

    Moćan i autentičan: Nova kolekcija dizajnerskog nakita za muškarce, nosi ga i Dino Jelusić

    Šibenska umjetnica čiji rad obožavaju ljubiteljice i ljubitelji moćnih komada nakita koji podižu svaku odjevnu kombinaciju, predstavlja svoju drugu mušku kolekciju. Ovog puta je...

    Juraj Batelja predstavio knjigu ‘Mamma Schiavona ili Majka Božja Hrvatska’

    Knjiga „Mamma Schiavona iliti Majka Božja Hrvatska “ autora mons. dr. sc. Jurja Batelje, , predstavljena je u ponedjeljak 22. travnja u Interpretacijskom centru...

    Županija objavila Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava udrugama s područja zdravstva, socijalne skrbi, veteranskih udruga i udruga proizašlih iz Domovinskog rata

    Šibensko-kninska županija objavila je na svojim stranicama Javni natječaj za dodjelu financijskih sredstava iz Proračuna Šibensko-kninske županije za 2024. godinu iz područja zdravstva, socijalne...

    Porezna uprava upozorava: Širi se prijevara o povratu poreza. ‘Apeliramo na sve obveznike da pozorno čitaju poruke’

    Iz Porezne uprave u utorak su upozorili da se aktualizacijom povrata poreza bilježe brojni pokušaji prijevara kolanjem phishing poruka u kojima se pošiljatelj lažno...