Zašto kasne: Djeca branitelja još uvijek nisu dobila stipendije

Studente koji su djeca branitelja imaju pravo na 500 kuna mjesečne stipendije. Iako je natječaj bio u prosincu, za ovu godinu nitko još nije primio stipendiju.

Stipendije im dodjeljuje Ministarstvo branitelja preko Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece branitelja. Fond je natječaj objavio je 9. prosinca.  Na svojim stranicama nisu objavili koliki broj stipendija misle dodijeliti, a do danas nisu objavili ni rezultate natječaja. Stoga ne samo da učenici i studenti ne znaju jesu li ostvarili pravo na stipendiju, nego još ni jedna nije isplaćena, piše 24sata

Prošle godine, objavilo je Ministarstvo branitelja, odobrili su 4270 stipendija, a zbog velikog broja prijava u obzir su uzimali i visok prosjek ocjena.

Ove godine imamo oko 6000 učeničkih i studentskih stipendija. Ne znam zašto ti podaci nisu objavljeni, no osigurali smo novac, oko 19 milijuna kuna, i napravili sve što smo trebali. Vlada donosi odluku o isplati tih sredstava. Nadam se da će na današnjoj sjednici to biti riješeno. Žao mi je studenata i učenika, ali od 2003. je praksa da se isplaćuje retrogradno za cijelu godinu. Nadam se da ćemo to uspjeti promijeniti – rekao nam je ministar branitelja Tomo Medved dodajući kako je od ožujka organizirao desetke sastanaka na temu braniteljskih stipendija, ali nije uspio ubrzati proceduru. Studenti su ogorčeni jer, tvrde, mjesecima zovu ministarstvo i Fond, ali nisu dobili nikakav odgovor. Istina je, kažu, da stipendije kasne svake godine, ali još nikad nisu ovoliko dugo čekali.

– Rezultati budu sredinom lipnja, a isplata u kolovozu. Sad je skoro srpanj! Za mene ta stipendija jako puno znači. Tim novcem kupujem knjige i skripte, plaćam kartu za bus, a nešto ode i na hranu. Bar mi se roditelji s tim do sada nisu morali opterećivati – priča Ivana Mihaljević (23), studentica na zadnjoj godini psihologije koja stipendiju prima već četiri godine.

Glogoški: To nije naš problem

Vođa prosvjeda u Savskoj gdje su se branitelji borili za svoja prava tvrdi da o problemu s braniteljskim stipendijama ništa ne zna. Pitali smo ga hoće li organizirati prosvjed za stipendiste. “Neće nama novinari određivati što ćemo mi raditi”, kratko je rekao dodajući da se za sve informacije obratimo Fondu jer se on ne bavi stipendijama.

Čeka se prijenos novčanih sredstava

Iz Fonda za stipendiranje su se naknadno očitovali na naš upit te poručili da se u ovom trenutku čeka prijenos sredstava od Fonda hrvatskih branitelja.

– Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata raspisao je natječaj za dodjelu stipendija za školsku odnosno akademsku godinu 2015./2016. u trajanju od
9. prosinca 2015. do 11. siječnja 2016. godine. Broj pristiglih prijava iznosio je 6841. Nakon završetka natječaja sve pristigle prijave su pregledane i unesene u bazu podataka Fonda u najkraćem mogućem roku. U ovom trenutku Fond za stipendiranje čeka prijenos novčanih sredstava od Fonda hrvatskih branitelja. Transakcija sredstava biti će moguća nakon što Fond Hrvatskih branitelja zaprimi suglasnost nadležnih institucija i Vlade Republike Hrvatske. Nakon što sredstva budu zaprimljena, lista kandidata koji udovoljavaju formalnim uvjetima natječaja biti će objavljena na internetskoj stranici Ministarstva branitelja –  odgovorili su  iz Fonda.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.