Zbog balkanskog nemara UNESCO odustao od Dinarskog krša

UNESCO se povukao iz projekta zajedničke nominacije Dinarskog krša za Popis svjetske baštine, jer zemlje sudionice nisu pokazale dovoljno zanimanja za njegovu zaštitu i zajedničku prezentaciju, doznaje Hina iz UN-ove Organizacije za odgoj, znanost i kulturu.

Informaciju, koju su objavili mediji u Bosni i Hercegovini, Hini je potvrdio predstavnik UNESCO-a za zemlje jugoistočne Europe sa sjedištem u Sarajevu Siniša Šešum, a nitko od nadležnih tijela u Hrvatskoj nije odgovorio na Hinin upit.

Predsjednik državne Komisije za UNESCO akademik Radoslav Tomić izjavio je kako ne može komentirati tu informaciju, jer se njegovo povjerenstvo još nije konstituiralo, iako je izabrano prije gotovo godinu dana.

Prema izjavi UNESCO-va predstavnika Šešuma, protekli petak zemlje članice su dobile pismo direktora Centra Svjetske baštine Kishore Raoa, u kojem se ističe da se UNESCO zbog neaktivnosti članica povlači iz projekta zajedničke nominacije Dinarskog krša, odnosno pružanja tehničke podrške tom projektu, navodi portal Lokal.hr.

Iako se UNESCO povukao iz toga projekta, i dalje će surađivati i pružati podršku zemljama oko dobara koja žele upisati na Popis svjetske baštine, kazao je Šešum te dodao da Međunarodni savez za očuvanje prirode (IUCN), koji je potaknuo zemlje na serijski upis Dinarskog krša, i dalje nastavlja pomagati državama na tom projektu.

Izvor: www.lokal.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.