Zbog nevremena vatrogasci odradili više od 1500 intervencija u samo 3 dana

Orkanska bura praćena kišom pogodila je u noći sa 4. na 5. ožujak područje priobalnih županija te izazvala velike poteškoće u prometu i distribuciji električne energije. Od početka nevremena vatrogasci su zabilježili više od 1500 intervencija koje su uključivale sanaciju oštećenih objekata i reklama te uklanjanje prevrnutih vozila i stabala s prometnica i objekata.

Zabilježen je veći broj požara dimnjaka te požara otvorenog prostora koji su u kratkom vremenu ugašeni, unatoč brzom širenju zbog jakog vjetra.

U Primorsko-goranskoj županiji olujna bura je počela u noći sa 4. na 5. ožujka i najtežepogodila područje grada Rijeke i bliže okolice. Samo prvog dana zabilježeno je 120intervencija uklanjanja stabala s prometnica, srušenih reklama i limova te sanacija oštećenih krovišta i fasada.

Vatrogasci Zadarske županije su prvog dana nevremena zabilježili 80 intervencija, većinom uklanjanja stabala s prometnica te 10 požara dimnjaka. Uz vatrogasce javnih vatrogasnih postrojbi Zadar, Gračac, Benkovac i Biograd, intervencije su zabilježili i brojna dobrovoljna vatrogasna društva s područja županije. Sveukupno je u periodu od 5. do 8. ožujka zabilježeno 180 intervencija.

Gotovo sve vatrogasne snage na području Splitsko-dalmatinske županije od 5. do 8. ožujka zabilježile su intervencije zbog nevremena. Prema do sada pristiglim podacima, bilo je više od 700 intervencija. Na području Splita, uz vatrogasce JVP-a Split i dobrovoljnih vatrogasnihdruštava, intervenirali su i pripadnici Civilne zaštite i komunalnih službi. Vatrogasci JVP- a Split su 5. ožujka intervenirali pri prevrtanju kamiona na brzoj cesti Solin – Klis. Istog su dana vatrogasci DVD-a Mladost Kaštel Sućurac proveli evakuaciju kupaca i zaposlenika iz trgovačkog centra Pevec zbog oštećenja fasade. Velik broj intervencija zabilježen je i na području Makarske rivijere, Podstrane i Solina, a u unutrašnjosti županije izbilo je nekoliko manjih požara otvorenog prostora.

pozar otvorenog prostora

Vatrogasci Šibensko-kninske županije su, uz intervencije zbog nevremena, zabilježili i nekoliko požara otvorenog prostora, 8 požara dimnjaka i 1 požar gospodarskog objekta. Samo 8. ožujka je zabilježeno 5 požara otvorenog prostora u kojima je izgorjelo oko 70 ha niskog raslinja.

Na području Dubrovačko-neretvanske županije bilo je više od 100 intervencija uklanjanja stabala s prometnica, lima, dimnjaka, reklama te sanacija krovišta. Više od 150 litara kiše palo je 5. ožujka zbog čega su vatrogasci zabilježili 27 ispumpavanja vode iz objekata.

Podaci o svim intervencijama vezanim uz nevrijeme se još obrađuju i nisu konačni. Velik broj intervencija zbog požara otvorenog prostora i dalje je uzrokovan nedogovornim spaljivanjem biljnog otpada stoga vatrogasci ponovno apeliraju na građane da korov zbrinjavaju na ekološki prihvatljiv način.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.