Željka Markić medijim uskratila informacije! RTL, Styria i NovaTV podržali kolege, pridružila se i HINA

Hina solidarna s ostalim medijima

Uredništvo Hine iz solidarnosti s ostalim medijima pridružuje se bojkotu izvještavanja iz stožera Građanske inicijative “U ime obitelji” jer smatra da je nedopustivo diskriminirati i kažnjavati medije zbog iznošenja mišljenja ili uređivačke politike koja nije po volji inicijativi.

Smatramo da je riječ o izravnom kršenju ustavnog prava na slobodu izvještavanja i pristup informaciji (članak 38. Ustava RH). Stoga Uredništvo Hine osuđuje takvu odluku koja izravno utječe na slobodu medija. Hina će pratiti rad stožera inicijative ‘U ime obitelji’, ako će inicijativa omogućiti svim zainteresiranim medijima pristup stožeru i neometano izvještavanje. (HIna)

RTL se solidarizira s medijima kojima je uskraćeno pravo na izvještavanje

‘RTL sutra neće izvještavati iz stožera “U ime obitelji” nakon što su organizatori zabranili izvještavanje javnoj televiziji i još nekim medijima, a nas optužili za pristrano izvještavanje. Ovakva sramotna odluka “U ime obitelji” dolazi samo dan nakon što je regulator elektroničkih medija pohvalio medije za uravnoteženo izvještavanje o referendumu o braku. Vrlo je teško bilo izvještavati proteklih tjedana, jer svaki novinar i urednik ima svoje mišljenje ZA ili PROTIV, ali unatoč tome svoj posao obavljamo profesionalno. To ćemo nastaviti raditi ali ne pristajemo na zabrane i optužbe. Zbog toga u emisijama RTL-a neće biti izvještaja iz stožera onih koji medijima zabranjuju da rade svoj posao’, napisao je na svom facebook profilu glavni urednik RTL Televizije Ivan Lovreček.

24sata i Večernji list iz stožera U ime obitelji neće izvještavati

Uredništva 24sata i Večernjeg lista ne prihvaćaju kažnjavanje niti jednog medija zbog iznošenja mišljenja ili slobode uređivačke politike, pa tako ni diskriminirajuću odluku inicijative ‘U ime obitelji’ kojom većem broju hrvatskih medija zabranjuju pristup svom stožeru.

24sata i Večernji list stoga u nedjelju, kao ni svi relevantni hrvatski mediji, neće izvještavati iz njihovog referendumskog stožera.

Hrvatsko novinarsko društvo je oštro osudilo odluku inicijative “U ime obitelji” da za praćenje referenduma iz njihovog stožera u nedjelju uskrati novinarske akreditacije

Na odluku udruge ‘U ime obitelji’ koja direktno utječe na slobodu medija reagirala je i Nova TV.

‘Zbog zabrane rada kolegama, Nova TV neće sutra izvještavati iz stožera inicijative U ime obitelji’, rekla je Iva Gačić, direktorica informativnog programa Nove TV.

Nakon informacije o uskraćivanju akreditacija pojedinim medijima od strane organizacije ‘U ime obitelji’, reagirao je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

HND: ‘Pozivamo sve medijske redakcije i sve novinare na solidarni novinarski bojkot ove građanske inicijative’

– Hrvatsko novinarsko društvo žestoko osuđuje odluku građanske inicijative „U ime obitelji“ koja uskraćuje akreditacije za praćenje sutrašnjeg referenduma većini hrvatskih medija – svima onima koji su posljednjih dana i tjedana pisali o nelegalnim radnjama vođa ove inicijative. Pred sutrašnji referendum čelnici incijative „U ime obitelji“ ne izdaju akreditacije novinarima javnog servisa HRT-a, novinarima svih izdanja EPH-a, novinarima Novog lista te portala index.hr, t-portala i net.hr-a.

Kad su se u hrvatskim redakcijama jučer obavljale pripreme za akreditaciju u prostorijama zagrebačkog Hypo centra gdje će „U ime obitelji“ čekati rezultate sutrašnjeg referenduma o promjeni Ustav RH, urednici su bili iznenađeni iznimnom detaljnošću podataka koju inicijativa traži prilikom akreditacije novinara. Osim brojeva njihovih mobitela te njihovih e-mailova, obavezno je bilo navesti novinarske kućne adrese (sic!) te imena i e-mailove njihovih pretpostavljenih urednika.

Sigurni smo da za potrebe obične novinarske akreditacije za jednu izbornu noć nema nikakve potrebe za deklariranjem novinarskih adresa. Ovo ističemo i zbog toga što smo posljednjim tjedana vidjeli brojna anonimna pisma i razglednice uglednim novinarima u kojima ih i zbog ćirilice i zbog njihovih stavova u vezi ovog referenduma vrijeđaju neki nepoznati prostaci i očiti (polu)fašisti.

Smatramo da je ova vrsta diskriminacije novinara kakvu je večeras obznanila inicijativa „U ime obitelji“ dosad kod nas nezabilježena. Zato HND poziva „U ime obitelji“ da u ime medijskih i novinarskih sloboda omogući svim redakcijama normalno izvještavanje iz njihovog izbornih prostorija. Ako čelnici inicijative „U ime obitelji“ ne opozovu ovu čudnu odluku, pozivamo sve medijske redakcije i sve novinare na solidarni novinarski bojkot ove građanske inicijative – stoji u priopćenju HND-a koje je potpisao predsjednik Zdenko Duka.

Priopćenje ‘U ime obitelji’ prenosimo u cijelosti:

U IME OBITELJI: ‘HRT nije pomogao ljudima da razumiju društvene događaje, i zato im ne damo akreditaciju!’

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ organizira u nedjelju navečer, 1. 12. 2013. druženje volontera i podupiratelja Inicijative, ljudi koji su na različite načine doprinijeli održavanju prvog narodnog, ustavotvornog referenduma u 23 godine postojanja Republike Hrvatske.

Brojni hrvatski i strani mediji zatražili su akreditaciju za sutrašnje druženje volontera i podupiratelja. Građanska inicijativa „U ime obitelji“ odlučila je, ne bez žalosti, uskratiti javljanje i izvješćivanje s mjesta okupljanja volontera „U ime obitelji“ jedinoj domaćoj nacionalnoj televiziji – HRT-u.

HRT je kao javna televizija financirana iz proračuna RH i mjesečnim pretplatama od 80,00 HRK koje plaćaju svi hrvatski građani koji imaju TV ili radio prijemnik. Osim obaveze da djeluje kao javna televizija, HRT ima zakonsku i profesionalnu odgovornost pridržavati se Pravila o postupanju tijekom referenduma od 19. 4. 2013. Odredbe pravila traže od HRT-a da se od početka izjašnjavanja birača o referendumskom pitanju do kraja referendumskog izjašnjavanja pridržavaju sljedećih odredbi:

– mogućnost podjednake zastupljenosti stajališta o referendumskom pitanju;

– nijedna zainteresirana strana u referendumskom procesu ne smije imati povlašten položaj;

– načela uravnoteženosti, poštenja i nepristranosti;

– zastupljenost zainteresiranih strana u posebnim emisijama u programima HRT-a bit će podjednaka, itd.

Međutim, kroz cijelo referendumsko razdoblje, HRT se – izuzimajući malobrojne profesionalno odrađene emisije – nije pridržavao načela profesionalnosti, nepristranosti i neovisnosti te je time otežavao biračima da donesu informiranu odluku o referendumskom pitanju. Krivotvorenje informacija, pristranost voditelja, tendenciozan odabir gostiju, neizvješćivanje o važnim događajima i temama, dostigao je svoj vrhunac jučerašnjim, najnovijim krivotvorenjem izjave predstavnice „U ime obitelji“ u emisiji Hrvatska uživo koju je vodio g. Domagoj Novokmet.

Pretvorivši se u servis aktualne vlasti HRT je zanemario svoju obavezu da „kvalitetnim, vjerodostojnim i raznolikim informativnim programom nastoji pomoći ljudima, informirati ih i educirati da razumiju društvene događaje koji utječu na njihov život, poticati i razvijati opće društvene vrijednosti, posebno demokraciju, toleranciju i nacionalni identitet.“

Svjesni smo pristranosti i u izvješćivanju drugih nacionalnih televizija, no, kao komercijalne televizije one su odgovorne svojim vlasnicima, a građani ih ne financiraju obaveznom pretplatom. Hrvatska radiotelevizija, kao javni medij koji financiraju sami građani i koja ne sudjeluje u tržišnom natjecanju u potpuno je drugoj poziciji.

Građanska inicijativa uskratila je, na inzistiranje brojnih volontera, sudjelovanje u Referendumskoj noći i portalima Index.hr, Net.hr, T-portal te svim izdanjima EPH grupe i Novom listu jer su krajnje neprofesionalno izvješćivali o referendumu, sustavno vrijeđali sve građane koji žele glasati ZA brak kao zajednicu žene i muškarca, krivotvorili informacije o Građanskoj inicijativi, proizvodili i širili govor mržnje te krivotvorenjem stvarnosti i zastrašivanjem građana služili aktualnoj vlasti, sužavajući prostor građanske slobode i demokracije’

Priopćenje potpisuje Jelena Gazivoda.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.