Znate li tko je bio Thor Heyerdahl ili što je Kon – Tiki?

Znate li tko je bio Thor Heyerdahl, čiji stoti rođendan i sam Google danas obilježava?! Ne. Evo, par riječi o tom norveškom pomorskom biologu i antropologu koji je, usput, uspio ‘zaraditi’ i najznačajniju svjetsku filmsku nagradu Oscar i to u kategoriji dokumentarnih filmova.

PALJENI I POTAPANI BRODOVI

Danas Thora svrstavamo u red ‘zelenih’. Naime, bio je pacifist i gorljiv pristaša ekologije, no svjetsku slavu stekao je zahvaljujući ekspediciji ‘Kon – Tiki’ nazvanoj prema legendarnom Kralju Sunca starih Inka. Isti naziv ponijela je i splav na kojoj su putovali 101 dan preko Tihog oceana. Tada je imao 33 godine, otputovao je u Južnu Ameriku gdje je s grupom suradnika sagradio splav od, između ostalog, balzamovog drveta.

Jedini, recimo to tako, moderni uređaj u to vrijeme, koji su ponijeli sa sobom bilo je radio, a jeli su suhu hranu, lovili su ribu, te pili pitku vodu iz 56 limenki koliko su ih ponijeli sa sobom na proputovanje Pacifikom želeći dokazati komunikaciju pretkolumbovskih civilizacija iz Polinezije i Južne Amerike.

Putovanje dugo 101 dan završilo je razbijenom splavi ‘Kon – Tiki’ o koraljni greben u otočju Tuamotu, no Thor je postigao svoj cilj, pa i više. Knjiga o ekspediciji postala je bestseller, a dokumentarac na istu temu osvojio je Oscar.

No, knjiga o spomenutoj ekspediciji nije jedino što je napisao, niti je splav Kon – Tiki jedina koja ga je vodila morima, oceanima… Bili su to još Ra, Ra 2, Tigris. Zanimljivo, jedini brod koji je preživio danas se čuva u muzeju ‘Kon – Tiki’ (da, to je naziv koji je obilježio Thorov život), u Oslu, a riječ je o Ra 2. Ra je potonuo, Thor je zapalio Tigirs nakon neuspjele ekspedicije.

I nije to bilo jedino što je Thor učinio razočaran neuspjelom ekspedicijom. Thor nije uspio doći do Mezopotamije i dokazati komunikaciju tamošnjih civilizacija zbog rata koji se u to vrijeme tamo odvijao pa je uputio otvoreno pismo Kurtu Waldheimu, tadašnjem glavnom tajniku UN-a, sa zahtjevom da obustavi prodaju oružja zemljama u razvoju.

S obzirom svemu što nas je povijest naučila, to pismo nije imalo osobitog utjecaja na razvoj budući događanja.

OPTUŽEN ZA PSEUDOZNANOST

Ipak, Thor je dobitnik 11 počasnih doktorata, a zbog dijela svojih radova često je bio napadan. U knjizi ‘U potrazi za Odinom’ za piše o tome da su svi bogovi nordijske mitologije bili ljudi, te da su tek kasnije slavljeni kao bogovi. Jednu od saga iz Prozne Edde uzeo je kao povijesnu istinu, objasnio ju je na znanstveni način, a potop su ga napali filozofi, povjesničari, te gotovo cijela znanstvena zajednica. U međuvremenu, optužen je za pseudoznanost. Međutim, povijest ga pamti kao nimalo običnog, još manje običnog znanstvenika. Nije pisao za znanstvenu zajednicu, već za široke mase, a njego stil pisanja, baš kao i on sam, bio je zanimljiv i slikovit.

Svakako u nedostatku pametnije posla, istražite život ovog zanimljivog Skandinavca.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.