ALARMANTNO OTKRIĆE Okanite se pretjeranog čišćenja, dezinfekcijskim sredstvima narušavate zdravlje!

Mnogi roditelji, posebice majke, ustrajni su u čišćenju misleći kako će tako zauvijek otjerati bolesti uzrokovane bakterijama i uostalom, ostaviti kuću blještavom, piše Daily Mail.

No dok čišćenje zaista i ubija bakterije, zbog kemikalija bi djeca mogla lakše zaraditi gripu, upalu krajnika ili slične infekcije, dokazalo je istraživanje.

Naime, znanstvenici su pronašli vezu između tjednog korištenja dezinfekcijskog sredstva u domovima i učestale infekcije, posebice respirativne.

 Zaključili su da je pasivna izloženost sredstvima za čišćenje povezana s 20 posto većim rizikom oboljenja od gripe. Također je povezano s 35 posto većim rizikom od angine. S obzirom na to, istraživači su zaključili da je upotreba tih sredstava razlog za ‘javnu zdravstvenu zabrinutost’.

Istraživanje je sagledalo potencijalni utjecaj izloženosti sredstvima za čišćenje kod više od 9000 školaraca u dobi od šest do 12 godina u Nizozemskoj, Finskoj i Barceloni.

Roditelji su bili zamoljeni da ispune upitnik o učestalosti gripe, angine, upale sinusa i uha, bronhitisa te upale pluća kod djece u posljednjih 12 mjeseci. Također su upitani jesu li koristili sredstva za čišćenje najmanje jednom tjedno.

Uporaba tih sredstva pokazala se učestalom u Španjolskoj (72 posto), no rijetko u Finskoj (7 posto). Također, španjolske škole se čiste dezinfekcijskim sredstvima, dok u Finskoj to nije slučaj.

Istraživanje je pokazalo kako je broj i učestalost infekcija veći kod djece čiji su roditelji redovito koristili sredstva za dezinfekciju kako bi očistili svoj dom u sve tri države.

Jedno od mogućih objašnjenja jest da nadražujući spojevi koji nastaju prilikom čišćenja mogu oštetiti sluznicu pluća što izaziva upalu i olakšava infekcijama da se zadrže.

Dr. Lidia Casas koja je provodila istraživanje kazala je kako su otkrića u studiji zabrinjavajuća.

Često korištenje dezinfekcijskih sredstava za čišćenje, uzrokovano je uvjerenjem koje nameće oglašavanje, a to je da bi naši domovi trebali biti očišćeni od mikroba. Korištenje tih sredstava ima efekta na školarce i povećava respiratorne infekcije – rekla je dr. Casas te dodala kako upravo ona potencijalno oslabljuju imunitetni sustav.

Istraživanje je objavljeno u znanstvenom online magazinu ‘Occupational and Environmental Medicine’.

IZVOR :jutarnji

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.