Amerikanci guraju čitav svijet u novu veliku krizu

Tjedan pred nama ključan je za budućnost financijskog sustava Amerike. Ne uspiju li tamošnji politički suparnici postići dogovor oko proračunske krize i praga zaduživanja, SAD-u prijeti pad u financijski ponor, a za sobom bi mogla povući i druga svjetska financijska tržišta.

SAD ulazi u opasno razdoblje, još su samo četiri dana ostala za dogovor demokrata i republikanaca o povećanju praga zaduženosti iznad sadašnji 16,7 bilijuna dolara. U protivnom, američko gospodarstvo neće moći plaćati svoje obveze, što posebno brine Kinu koja je najveći financijski kreditor Amerike. Upozorenje na moguće posljedice stiže iz Svjetske banke. Predsjednik Jim Yong Kim ocijenio je da će se američka financijska kriza preliti na druge, posebno siromašnije zemlje.

Prijeti nova kriza

“Nedjelovanje bi moglo dovesti do povećanja kamatnih stopa, pada povjerenja i usporavanja gospodarskog rasta. Ako se to dogodi bit će to katastrofa za zemlje u razvoju”, upozorio je Kim.

Na djelovanje je republikance pozvao nedavno američki predsjednik Barack Obama. Poručio je zastupnicima u parlamentu da prekinu proračunsku blokadu i uklone prijetnju duboke recesije američkoga gospodarstva te povećaju granicu zaduživanja.

“Ima dovoljno republikanaca i demokrata u Kongresu za ukidanje blokade. Izglasajte prekid blokade danas!”, rekao je Obama.

Glavna tema MMF-a i Svjetske banke

Nadu u postizanje dogovora daje mogućnost da su Amerikanci naučili lekciju iz prošlosti kada im je 2011. godine zbog sličnih razloga srušen kreditni rejting. Moguća američka kriza dominirala je godišnjim zasjedanjem Svjetske banke i MMF-a u Washingtonu.

Hrvatsko izaslanstvo predvodi ministar financija Slavko Linić za kojega pitanje zaduživanja Hrvatske nije aktualno jer u Washington nije došao po nove kredite.

“Za ovu godinu Ministarstvo financija je najavilo samo jedno izdanje i mi više nemamo potrebe da se zadužujemo na vanjskom tržištu za 2014. Situacija sada na američkim tržištima je takva da je dosta povoljno zaduživanje jer je niža kamatna stopa”, rekao je Linić.

Najavljuje i da bi iduća godina mogla napokon biti godina gospodarskog rasta.

IZVOR: Media Servis/Index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.