Amsterdam štiti svoje sugrađanje od apartmanizacije

Kao i mnogi drugi gradovi i nizozemska prijestolnica odlučila je zaštititi svoje stanovnike od prevelikog broja turista, pa je u skladu s tim uvela neka pravila koja se tiču između ostalog i rentanja stanova, prenosi portal Punkufer.

Trenutačno je na snazi uredba po kojoj vlasnici svoj stan mogu iznajmiti maksimalno 60 dana godišnje, no od 2019. najam će im biti omogućen upola dana manje. Ovo sigurno vlasnici ne gledaju sa simpatijom, a da je tome tako, govore i sljedeće brojke.

Naime, smatra se kako je lani čak 6.000 nekretnina prekršilo uvjete najma, a od njih je 5.000 bilo neprestano oglašeno za najam. Ipak, kad se počne s ispisivanjem kazni bit će problema, pa će se smanjenjem smještajnih kapaciteta automatski smanjiti i broj turista u Amsterdamu.

Također, ovo nije jedina mjera koja se tiče turizma u Amsterdamu. Hotelske takse ove godine porasle su za 6 posto, a vrlo vjerojatno će doći i do značajnog povećanja boravišne pristojbe.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.