Austrijance više brinu posljedice koronavirusa za gospodarstvo, nego rizik zarazeFoto: ilustracija

Austrijance više brinu negativne posljedice pandemije koronavirusa u gospodarstvu, očitovane u snažnom skoku nezaposlenosti u travnju, nego rizik zaraze, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje austrijskog statističkog ureda.

U anketi koju je proveo statistički ured, desetina ispitanika izjavila je da strahuje od financijskih problema, povezanih s pandemijom koronavirusa. Njih svega sedam posto strahuje od zaraze, pokazuju rezultati. Agencija za tržište rada odvojeno je objavila da je broj nezaposlenih u Austriji u travnju dosegnuo rekordnih 571.000, što je skok od 58 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To odgovara stopi nezaposlenosti od 12,8 posto, čak 5,5 postotnih bodova višoj nego u ožujku, pokazali su podaci agencije.

Rezultati su povezani s mjerama karantene koje su u prošlom mjesecu teško pogodile maloprodaju, turizam, restorane i sektor kulture, prenosi RTL.

Izgledi za golemi austrijski sektor turizma sumorni su posebno zbog velike ovisnosti o njemačkim turistima za koje se očekuje da neće dolaziti ovoga ljeta.

Od kraja ožujka Austrija bilježi nagli pad broja novooboljelih od Covida 19, s nekoliko stotina na svega nekoliko desetaka dnevno, podsjeća njemačka novinska agencija Dpa.

Austrijska je vlada među prvima u Europi uvela stroge mjere karantene u nastojanju da suzbije širenje zaraze novim koronavirusom. Sredinom travnja odobrila je postupno otvaranje trgovina, a danas se počinju otvarati i škole.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.