Benetton će isplatiti 1,1 milijun dolara odštete za smrt 1138 radnika u Bangladešu

TALIJANSKA tekstilna tvrtka Benetton najavila je u petak da će isplatiti 1,1 milijun dolara u fond za obeštećenje žrtava urušavanja zgrade Rana Plaza prije dvije godine u Bangladešu.

Talijanska tvrtka je tako odlučila “udvostručiti iznos” isplate koji joj je savjetovala konzultantska tvrtka a koji je trebao predstavljati njezin doprinos Rana Plaza Trust Fundu, fondu za obeštećenje žrtava katastrofe, piše u priopćenju.

Građanski pokret Avaz koji smatra da je primorao Benetton da donese tu odluku mobilizirajući milijun svojih članova u kampanji ipak je ocijenio taj iznos “očigledno nedovoljnim”.

“Iznos doprinosa Benettona očigledno je nedovoljan za nadoknadu izgubljenih života i ublažavanja patnji preživjelih i obitelji. Ali apel milijuna osoba natjerao je tvrtku i promijenio njezinu prvotnu odluku da financijski ne podrži žrtve”, kazala je Dalia Hašad, direktorica kampanja za Avaz.

Odluka Benettona predstavlja “presedan za sve multinacionalne tvrtke: kad vaši radnici umiru, ne možete pobjeći od odgovornosti”, dodala je Hasad.

U Daki je 23. travnja 2013. poginulo 1.138 osoba a više od 2.000 ih je ozlijeđeno u urušavanju zgrade Rana Plaza s radionicama konfekcijske izrade za brojne strane tvrtke, uključujući Benetton.

Izvor: index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.