Bez kontrole: Ruski svemirski teretni brod pada prema Zemlji

Ruska svemirska letjelica Progress M-27M, koja je na Međunarodnu svemirsku postaju trebala dopremiti gorivo i hranu, nekontrolirano se kreće prema Zemlji.

Ruski svemirski teretni brod Progress M-27M, koji je trebao na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) dopremiti gorivo i hranu, nekontrolirano se kreće prema Zemlji, objavila je NASA.

Progress je u utorak na raketi Soyuz iz Kazahstana krenula prema ISS-u. No, nedugo nakon što se odvojio od Soyuza, kontrolori leta izgubili su komunikaciju s letjelicom.  Iako se očekivalo da će Progress kroz šest sati stići do ISS-a, slijetanje je odgođeno za četvrtak. No sada je postalo upitno hoće li se uopće dogoditi.

Rusija i dalje pokušava uspostaviti kontakt s letjelicom, no zasad bez uspjeha.

Brod nosi tri tone hrane, goriva, odjeće i rezervne dijelove za opremu na postaji. NASA ističe da za ništa od navedenog nije hitno da dođe do ISS-a.

Raketa Soyuz koja je 2011. nosila sličan teretni brod zbog kvara se srušila u Altaju (mongolsko – kineska granica) netom nakon polijetanja.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.