BiH: Ostavku noćas dao i četvrti županijski premijer Lipovača, novi prosvjedi najavljeni u Sarajevu!

Parlament Unsko-sanske županije, na izvanrednoj sjednici koja je sazvana na zahtjev predstavnika građana koji sudjeluju u prosvjedima, oko 1 sat nakon ponoći ispunio je njihov zahtjev i prihvatio ostavku premijera Hamdije Lipovače.

Naime, iako je rekao da to neće učiniti, Lipovača se oko ponoći pojavio na sjednici. Bilo je ondje i verbalnog sukoba, no naposlijetku je ipak dogovoreno da podnese ostavku, a da predstavnici građana pozovu na prekid prosvjeda i budu jamstvo kako više neće biti nasilja. Lipovača je izašao za govornicu i službeno predao mandat Parlamentu i kako je rekao, 95 posto dobronamjernih građana, koji su izašli na prosvjede.

Podsjetimo, njegovu su ostavku prosvjednici tražili još u subotu, nakon okupljanja na bihaćkom središnjem trgu.  Krenuli su prema njegovoj kući te se ispred nje sukobili s policijom, na koju su bacali kamenje. Bosansko-hercegovački mediji pisali su pak još u petak navečer da je Lipovača pobjegao s obitelji iz BiH u Hrvatsku, i to koristeći se hrvatskom putovnicom.

Novih okupljanja u Bihaću tako više neće biti, s obzirom na to da je Lipovača podnio ostavku. Na taj način ispunjeni su zahtjevi prosvjednika u sve četiri županije u kojima su prošlog tjedna izbili masovni neredi potaknuti lošim socijalnim stanjem u zemlji.

Prosvjede u Sarajevu za poslijepodnevne je sate najavila neformalna skupina građana, koja se na ulicama glavnog grada okupila jučer, tražeći puštanje na slobodu osoba pritvorenih prošlog tjedna. Njihov novi-stari zahtjev je ostavka vlade Federacije BiH. Lokalni mediji javili su kako bi manjih okupljanja moglo biti u gradovima poput Livna i Bugojna na kojima će se prosvjedovati protiv općinskih vlasti.

Izvor: HRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.