BRAK PRVIH ROĐAKA: Evo gdje je u svijetu to dozvoljeno i kako glasi zakon u Hrvatskoj

Brak između prvih rođaka u Velikoj Britaniji legalan je, ali i već dugo predmet rasprava. U završetak popularnog filma “Četiri vjenčanja i sprovod” scenarist Richard Curtis ubacio je i vic o tome da je “aristokracija sklona čuvanju stvari u obitelji”, poprativši tako situaciju u kojoj se jedan lik u filmu vjenča svojom rođakinjom.

Kontroverze vezane uz ovu temu traju već prilično dugo. Studija objavljena 2013. godine pokazala je da djeca prvih rođaka imaju više no dvaput veće šanse da pate od urođenih mana.

Ipak, i danas postoji mnogo slučajeva brakova prvih rođaka, a u Velikoj Britaniji to je posebice slučaj među Pakistancima s područja Kašmira. Saznanja o funkcioniranju ljudskog DNK već su odavna nadišla puko teoretiziranje, no zastrašuje učestalost pojavnosti urođenih poteškoća i invaliditeta među djecom.

Uvesti obvezno testiranje DNK

Ova društvena praksa apsolutno ne pripada današnjem vremenu, a kako piše Indy 100, za sve koji žele stupiti u brak trebala bi postojati obveza testiranja DNK.

Velika Britanija nije jedina koja dopušta brakove između prvih rođaka, a koje su još zemlje u tom krugu pogledajte na karti koju donosi net.hr, na kojoj možete vidjeti i kako po tom pitanju stoji Hrvatska.

brak

Objašnjenje:

  • tamnoplavo – brak prvih rođaka je legalan
  • svjetloplavo – dopušten uz ograničenja i izuzetke
  • narančasto – legalnost ovisi o vjeri ili kulturi
  • crveno – država zabranjuje brak prvih rođaka
  • ružičasto – zabranjen uz izuzetke
  • smeđe – kazneno djelo
  • sivo – nema podataka

U Hrvatskoj, prema članku 28. Obiteljskog zakona, (1) Brak ne mogu međusobno sklopiti krvni srodnici u ravnoj lozi, a u pobočnoj lozi sestra i brat, polusestra i polubrat, dijete sa sestrom ili polusestrom ili bratom ili polubratom svojega roditelja, djeca sestara i braće te polusestara i polubraće. (2) Iznimno, iz opravdanih razloga, sud može u izvan­parničnom postupku dopustiti sklapanje braka između djece sestara i braće te djece polusestara i polubraće. (3) Odredbe stavka 1. i 2. ovoga članka primjenjuju se i na odnose nastale posvojenjem.

izvor:net.,hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.