BREIVIK POBIJEDIO NORVEŠKU NA SUDU: U zatvoru su mu kršena ljudska prava!

Sud u Oslu presudio je kako je Norveška prekršila ljudska prava masovnog ubojice Andersa Behringa Breivika, piše RTL.

Norveška je prekršila ljudska prava masovnog ubojice Andersa Behringa Breivika držeći ga u izolaciji u zatvoru nakon što je osuđen za ubojstvo 77 ljudi u dva napada 2011. godine, presudio je u srijedu norveški sud.

“Sud je zaključio da se u zatvoru neljudski postupalo s Breivikom”, ocijenio je sud u Oslu, istaknuvši da je njegovim gotovo petogodišnjim držanjem u samici prekršen 3. članak Europske konvencije o ljudskim pravima.

No sutkinja Helen Andenaes Sekulic je odbacila drugu točku njegove tužbe koja se odnosila na njegovo komuniciranje s vanjskim svijetom, što je propisano u 8. članku iste konvencije.

Tridesetsedmogodišnji desni ekstremist koji se sada otvoreno priznaje pristašom neonacizma, tražio je da mu se ukine ograničenje na razmjenu elektroničke pošte i na posjete kako bi mogao komunicirati sa svojim simpatizerima, što su vlasti odbile iz sigurnosnih razloga.

Breivik je u kolovozu 2012. osuđen na 21 godinu zatvora zbog toga što je ubio osam osoba podmetnuvši bombu blizu vladine zgrade u Oslu i još 69 osoba, uglavnom mlađih, pucajući iz vatrenog oružja u ljetnom logoru laburističke mladeži.

Prerušen u policajca više od sat vremena je tragao za gotovo 600 mladih na otoku Utoeyji, ispalivši metak u glavu većini svojih žrtava koje su, po njegovu mišljenju, utirale put multikulturalizmu.

Kazna mu se može produljiti sve dok ga vlasti budu smatrale opasnim. Breivikov odvjetnik je rekao kako zatvorska uprava moraju olakšati izolaciju njegova klijenta.

“Mora mu se prije svega dopustiti kontakt s drugim ljudima”, rekao je novinarima Oeystein Storvik nakon presude.

Odvjetnici koji su zastupali državu rekli su kako će razmotriti hoće li se žaliti.

“Iznenađeni smo presudom”, rekao je Marius Emberland, jedan od dva odvjetnika koji zastupaju državu.

Jedan preživjeli pucnjave na Utoeyja rekao je kako je pravorijek znak da u Norveškoj funkcionira pravosudni sustav i poštuju se ljudska prava čak i u ekstremnim uvjetima.

“To isto tako znači kako moramo ozbiljno shvatiti presudu i ocijeniti kako postupamo prema zatvorenicima, kojim su zlostavljanjima možda izloženi i kako da izbjegnemo zlostavljanja”, rekao je preživjeli Bjoern Ihler na Twitteru.

Država mora platiti Breivikove sudske troškove od oko 331.000 norveških kruna (40.732 dolara), presudila je sutkinja.

Izvor: Rtl.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.