Britancu spašavali nogu nakon doticaja s otrovnom biljkom koja se širi i Hrvatskom

Nathan Davies (32) iz Walesa zadobio je strašne ozljede nakon što se ‘očešao’ od biljku iz roda šapika dok je bio u svom vrtu, tako strašne da si, kaže, ponekad želi odrezati nogu od koljena naniže. Završio je u bolnici te je odmah podvrgnut hitnoj operaciji pri čemu su mu otvorili nogu od koljena do zgloba, prenosi Jutarnji list.

Svoje iskustvo zajedno s fotografijama podijelio je na Facebooku, kako bi upozorio sve na potencijalnu opasnost ove biljke, koja je inače rasprostranjena i u Hrvatskoj.

Davies je opisao kako su njegove muke počele dok je bio u vrtlario sa svojim ocem u subotu 20. svibnja, a temperatura zraka bila je viša od 20°C. Stoga je u vrt izašao u kratkim hlačama, a onda krenuo obrezivati živicu i biljke.

britanac

– Imao sam par ogrebotina, no nisam slutio da bi se ovo moglo dogoditi – kazao je.

Do četvrtka na njegovoj nozi počeli su se pojavljivati plikovi.

– Izgledali su kao opekotina, kao da sam se opekao na štednjak. No postajali su sve veći. Pokušavao sam to sakriti trapericama jer kod kuće imam malu bebu i pretvarao sam se da me ništa ne boli.

No kad se u petak u agoniji onesvijestio, odmah je prevezen u bolnicu. Nakon dva sata čekanja medicinska sestra ga je htjela poslati kući s antibioticima. No kada je liječnik pogledao moju nogu, rekao je da moram na hitnu operaciju. Nakon samo 20 minuta ležao sam na stolu u spavaćici s otvorenom nogom. Uz infekciju koja je jela tkivo noge stvar je dodatno zakomplicirao subkutani emfizem, plin zarobljen ispod rane. Davies trenutno uzima puno lijekova, uključujući i morfij, kodein i ljekove protiv mučnine.

Naime, biljke iz roda Heracleum kod ljudi uzrokuju tzv. fitofotodermatitis. koža kontaminirana biljnim sokom i izložena suncu reagira osipom u roku 15 minuta nakon kontakta s biljkom, a unutar 48 sati mogu se stvoriti plikovi na koži.

Gigantska šapika koja je vrlo opasna i invanzivna biljka otkrivena je prvo u Međimurju na obali rijeke Mure, a proširila se i u Krapinsko-zagorskoj županiji. Cijeli tekst možete pročitati u Jutarnjem listu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.