BRITANSKI METEOROLOZI: 2016. mogla bi biti najtoplija godina ikada

Vrijeme u svijetu će 2016. biti najvjerojatnije jednako toplo ili toplije nego u 2015., što bi bila najtoplija godina ikada, priopćio je u četvrtak Britanski meteorološki institut (BMO).

Prema vremenskim prognozama, globalna srednja temperatura u 2016. bi trebala biti veća za 0,72 do 0,96 stupnja Celzija u odnosu na prosječnih 14 stupnjeva Celzija u razdoblju od 1961. do 1990.

“Prognoze daju naslutiti da ćemo do kraja 2016., imati tri rekordne ili skoro rekordne godine za redom glede porasta globalne temperature”, kazao je Adam Scaife, prognostičar BMO-a.
Kriv je čovjek

Scaife drži da je taj porast globalne temperature rezultat globalnog zatopljenja, za koje je kriv čovjek, i posljedica vremenskog fenomena El Nina.

“Prognoze se temelje na ključnim pokretačima globalne klime, ali ne uključuje nepredvidive događaje, poput velikih vulkanskih erupcija, koje mogu pridonijeti privremenom učinku zahlađenja”, kazao je videći prognostičar BMO-a.

IZVOR: Danas.hr 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.