Britanski sud odlučio: ‘Todorića treba izručiti Hrvatskoj’

Na britanskom sudu počelo je čitanje prvostupanjske presude o izručenju Ivice Todorića Hrvatskoj. Kako je bilo najavljeno, Todorić je na sud došao u podne, pola sata prije čitanja presude.

Reporter RTL televizije Goran Latković, koji se nalazi u sudnici, javlja kako je sutkinja kazala da ‘politički montiran proces protiv Todorića nije uvjerljiv’, da su predočeni slabi argumenti.

‘Uzimajući u obzir sve dokaze o tijeku istrage, teško je zaključiti da se o ovom slučaju neće suditi u Hrvatskoj’, rekla je sutkinja te dodala kako prihvaća tvrdnje Todorićeve odvjetnice Jadranke Sloković koja je kazala da je neobično što tuzitelj javno najavljuje suđenje. ‘No ovo nisu uobičajeni uvjeti’, dodala je sutkinja.

Kazala je i kako ‘Nema političke motivacije za progon’.

Na početku izricanja odluke sutkinja je kazala kako se istraga u Hrvatskoj odvija jako brzo te da ne očekuje da će, s obzirom na ono što je predočeno sudu, da ispitivanje novih svjedoka ne bi smjelo trajati duže od pet mjeseci i da taj slučaj neće potrajati još dugo.

Nakon presude Ivica Todorić, kao i druga strana, može uložiti žalbu na odluku Westminster Magistrates Courta što bi čitav proces moglo produžiti za još tri do četiri mjeseca.

S obzirom na to da se nezadovoljna strana može žaliti na tri različite instance prema nekim bi se procjenama čitav proces mogao produžiti za šest mjeseci pa i do godine dana. U slučaju da sud odluči da će Todorić biti izručen, a on se na to ne žali, pravomoćna odluka stupila bi na snagu u sljedećih tjedan dana. Todorić bi, prema tom scenariju, Hrvatskoj bio izručen već za 10-ak dana.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

(FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.