Bubamare preplavile jugoistok SAD-a

Milijuni bubamara zaposjeli su kuće u dijelovima jugoistoka Sjedinjenih Država i zadaju nevolje stanovnicima koji se protiv invazije kukaca bore usisavačima.

Iako su bezopasne po ljude, mase šarenih okupatora koji se u kuće uvlače kroz pukotine oko prozora i vrata mnogima predstavljaju smetnju jer ako ih se zgnječi ostavljaju mrlje na zastorima, namještaju i zidovima. Nagli porast broja bubamara na tom je području uobičajen za ovo doba godine jer bubamare napuštaju polja, gdje pomažu u u suzbijanju drugih kukaca, i sada traže toplije mjesto gdje bi provele zimu.

Ove godine, međutim, blaga zima nakon koje je na jugoistoku SAD-a uslijedilo kišovito proljeće stvorili su savršene uvjete da se na nekim područjima bubamare razmnože više no inače. Ove bubamare, koje imaju crne točke na krilima od narančasto-crvene do žute boje, najsklonije su ugrijanim domovima i zidovima svjetlijih boja, rekao je David Cook, entomolog sa sveučilišta Tennessee.

Najezda je posebno izražena na jugu SAD-a. Stanovnik Alabame Walter Harris je rekao da je na kućnim vratima prošlog tjedna našao nekoliko stotina bubamara. Harris, međutim, zna da ih nije najpametnije zgnječiti jer ostavljaju mrlje koje se teško uklanjaju.

Cook je ocijenio da su ove godine bubamare u Tennesseeju veliki problem. Invazija bi trebala stati za nekoliko tjedana kada nastupi hladnije vrijeme i mrazovi, rekao je Cook.

IZVOR: HRT

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.