CRVENA OPASNOST: Potresi na Islandu nakon erupcije vulkana

Islandski meteorološki ured u nedjelju je objavio da su tijekom noći sa subote na nedjelju u području vulkana Bardarbunge, koji je erumpirao dan ranije, zabilježena dva potresa, prenose agencije.

Island je u subotu zabranio zračni promet u području najvećeg vulkana u zemlji Bardarbunge i proglasio najviši crveni stupanj opasnosti za zračni promet nakon što je primjećena manja erupcija. U nedjelju je opasnost za zračni promet smanjena na narančasti stupanj.

Kao i drugi islandski vulkani Bardarbunga je prekriven ledom.

‘Ispod ledenog sloja traje erupcija, vjerojatno mala, koja nije uspjela otopiti ledeni pokrivač’, rekao je Theodor Hervasson, izvršni direktor meteorološkog ureda, prenosi AFP.

Znanstvenici su ocjenili da bi, počne li erupcija Bardarbunge, vulkanski pepeo mogao poremetiti zračni promet na sjeveru Europe i sjevernom Atlantiku. Mogao bi nanijeti i znatnu štetu Islandu zbog otapanja leda koje može izazvati poplave.

Erupcija islandskog vulkana Eyjafjallajoekulla prouzročila je 2010. najveće službeno zatvaranje zračnog prostora u mirnodopsko vrijeme, kada je u mjesec dana otkazano više od 100.000 letova i blokirano više od osam milijuna putnika.

IZVOR: tportal.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.