Djeca predsjednika tvrtke kontroliraju Samsung

Plan o prijenosu moći sa sadašnjeg predsjednika južnokorejskog konglomerata Samsung na djecu dobiva sve opipljivije obrise.

Dionice tvrtke Cheil Industries koja de facto figurira kao holding kompanija cijelog konglomerata u srijedu su izlistane na burzu u Seulu i već prvog dana trgovanja su udvostručile svoju vrijednost. Kompanija je tako odmah postala 14. najvrednija tvrtka unutar korejskog KOSPI indeksa s burzovnom vrijednošću od približno 14 milijardi dolara. U IPO-u je prikupila 1,4 milijarde dolara označivši time najveći korejski IPO u posljednje četiri godine. U Cheilu 42 posto udjela zajednički drži predsjednik Samsunga Lee Kun-hee i njegove troje djece – sin Jay Y. Lee te kćeri Lee Boo-jin i Lee Seo-hyun.

Nakon prvog dana trgovanja, udjel koji drži obitelj Lee vrijedi pet milijardi dolara. Prema mišljenju tamošnjih analitičara, Cheil Industries – koji se inače bavi modom i upravlja zabavnim parkovima – biti će glavno sredstvo pomoću koje će potomci sadašnjeg predsjednika zadržati kontrolu nad cijelim Samsungom.  – Postoji cijeli niz scenarija o konačnom ishodu, ali je udjel obitelji u Cheilu jedna od nekoliko karata koje mogu odigrati da ojačaju kontrolu nad ograncima kao što je Samsung Electronics. Očekuje se da će Cheilova vrijednost s vremenom rasti – kaže za Reuters Kim Joon-sop, analitičar seulske brokerske kuće E-Trade Korea.

Analitičari špekuliraju kako će djeca kasnije prodati dio Cheilovih dionica kako bi platili porez na nasljedstvo od šest milijardi dolara. Svibanjsko pogoršanje zdravstvenog stanja predsjednika Lee Kun-heea ubrzalo je proces pojednostavljivanja sadašnje, izrazito složene vlasničke strukture unutar konglomerata. Već po objavi vijesti o narušenom zdravlju predsjednika kao nasljednika obiteljskog posla mnogi su vidjeli potpredsjednika Samsung Electronicsa Jay Y. Leea koji je i čelni čovjek Cheila. Samsung je do sada prodao udjele u četiri ogranka, ali je najvažnija konsolidacija ipak naišla na prepreku. Podsjetimo, spajanje brodogradilišta Samsung Heavy Industries te industrijskog diva Samsung Engineering je zaustavljeno zbog velikog otpora dioničara koji su u tom procesu vidjeli štetu po svoje interese.

 

Izvor:www.poslovni.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.