DOBRA VIJEST: Putovanja u Veliku Britaniju bit će znatno niža nego dosad!

Velika Britanija, službeno je objavljeno u petak ujutro, istupit će iz Europske unije. Glasovima većine birača (trenutno 51,8%) Britanci su postali prva nacija koja je napustila zajednicu europskih naroda, a vijest je, naravno, izazvala tektonske poremećaje na svjetskim burzama.

Iako brojni mediji pišu o slomu i krahu burzi važno je naglasiti kako situacija ipak nije toliko dramatična. Odlazak Britanije nesumnjivo će izazvati promjene, a burze će se novim okolnostima prilagođavati još dugo vremena, no stabilnost vrlo vjerojatno neće biti ugrožena, a, pišu brojni britanski mediji, nema govora o tome da će Brexit izazvati novu financijsku krizu.

– Jedino što je upitno jest pozicija Londona kao jednog od najvažnijih svjetskih burzovnih središta – piše BBC o mogućim financijskim aspektima Brexita.

No, ono što je već sada sigurno jest da će funta oslabiti. Jutro nakon referenduma funta je već dočekala 10% slabija u odnosu na dolar što nije dobra vijest za britansku ekonomiju, ali može biti za sve one koji uskoro planiraju putovanja.

Naime, slabljenjem funte jedan je scenarij prilično izvjestan – London će uskoro postati znatno jeftiniji, a Britanci će malo manje trošiti. Dok će se posljedice na makroekonomskoj skali računati i analizirati još mjesecima, ako ne i godinama, kratkoročno ovo može biti dobra vijest za sve one koji su planirali putovati u Britaniju.

Ako još malo pričekate, troškovi boravka u Londonu, jednom od najskupljih gradova na svijetu, mogli bi vas stajati mnogo manje nego sada.

Izvor: Slobodnadalmacija.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.