Maja Klarić u Južnoj Americi

Dok su oči svijeta uprte u Amazonu, Šibenčanka otišla u Brazil s misijom spašavanja jedinog doma koji imamo

Šibenska putopjesnikinja Maja Klarić, zajedno s Brazilcima Matheusom Buranellijem i Christiane Mohallem, Tre Lawrencom i Mandy Morrison iz Sjedinjenih Američkih Država te Margriet Westerhorf iz Nizozemske, otputovala je na dva mjeseca u Brazil s ciljem spašavanja, kako je poručila na Facebooku, ‘jedinog doma koji imamo’.

– Dok su oči svijeta uprte u Brazil i noćnu moru koja se događa u Amazoni, otputovala sam upravo tamo – u tu zelenu, rasplesanu zemlju koja se sada guši u dimu pohlepe, bezumlja i nesavjesnog upravljanja resursima. Doputovah u Salvador, na otok Itaparicu, gdje će institut Sacatar po prvi put održati ekološko-umjetničku rezidenciju. Tijekom iduća dva mjeseca, naših šest glava pokušat će dati svoj doprinos rješavanju ili barem privlačenju pažnje na neke od gorućih ekoloških problema s kojima se suočava ova zajednica: uništavanje koraljnog grebena oko Itaparice, zaštitu ostataka drevne Atlantske šume i obruča mangrova na otoku, koristeći umjetnost i edukaciju kako bi potaknuli lokalno stanovništvo na ekološki način življenja i održivo upravljanje okolišem koji ih je darovao s toliko mogućnosti i ljepote. Istovremeno ćemo pokušati pristupiti i aktualnom problemu Amazone u plamenu, čiji dim i vrisak dopiru i do nas – napisala je Klarić na Facebooku.

U svom postu dodala je kako ju je, ‘u ovom trenutku kad je prašumi potrebna sva moguća zaštita, svemir naprasito iščupao iz svakodnevice i bacio ni više ni manje nego u Brazil. Takvo što teško da se može nazvati slučajnošću’.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.